Bokgeografi: Ryssland

Rysslands flaggaSom Linda Enligt O skriver så är Ryssland verkligen i ropen just nu. Även om det är med en viss tveksamhet som jag deltar i veckans bokgeografi, så är det klart att det är viktigt att det finns ett annat Ryssland, bortanför Putin.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland

Ganska nyligen läste jag Det tomma hemmet av Lidia Tjukovskaja, om en kvinna som var lojal det sovjetiska systemet, men ändå råkar illa ut. Jag tyckte mycket om den och skulle gärna läsa mer av henne. Jag har också läst två av de stora klassiska författarna; Fjodor Dostojevski (Brott och straff) och Leo Tolstoj (Anna Karenina), och tyckte helt klart bäst om den förstnämnda.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

En mycket skrämmande bok jag har läst är Allahs svarta änkor av Julia Juzik som handlar om tjetjenska kvinnor som används som självmordsbombare. Män använder dem för att döda med och deras föräldrar har inte alltför sällan bidragit genom att sälja sina döttrar till de islamistiska extremisterna.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag tänkte svara Svetlana Aleksijevitj, för hennes bok Kriget har inget kvinnligt ansikte står i bokhyllan och den är jag mycket sugen på, men det är fusk för jag har faktiskt läst henne. Hon har även skrivit Bön för Tjernobyl och den läste jag för många år sedan. Aleksijevitj är dessutom vitryska, men boken om de kvinnliga soldaterna har ju i allra högsta grad anknytning till Ryssland. Jag har dock inget bättre svar 🙂

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Jag är ju ett stort Eurovisionfan, men jag brukar inte heja på de ryska bidragen. Det finns ett undantag. 2001tävlade Mumiy Troll för Ryssland och det året och året efter var jag i S:t Petersburg och 2002 köpte jag en skiva med dem. Nedan ser ni bidraget från Eurovision Song Contest 2001. Det året vann för övrigt Estland, som första östeuropeiska land någonsin.

.

Mumiy Troll Eurovision Song Contest 2001.

Annars är jag rätt så förtjust i konstnären Marc Chagall, född i Vitryska Vistebsk. 1887 var det en del av det ryska imperiet.

Marc Chagall Orpheus

Orpheus av Marc Chagall.

Jag har varit i Ryssland tre gånger, två gånger i S:t Petersburg och en gång i Kaliningrad. En fantastisk kulturupplevelse var Eremitaget i Vinterpalatset i S:t Petersburg.

Vinterpalatset

Vinterpalatset i S:t Petersburg. April 2001.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Tack för många intressanta tips! Tror inte Vitryssland får en egen Bokgeografi, så Svetlana Aleksijevitj får passa bra här. Bara nu inte Putin får för sig att Vitryssland tillhör Ryssland nu.

    1. Jag tänkte nästan det 🙂 Men Lukatjenko skulle väl knappast vara emot ett införlivande om man frågade honom…

    • sven erik hansson19 mars, 2014 kl. 08:38
    • Svara

    Dostojevskis kvinnoskildringar är klart bättre än Tolstojs.Tolstojs är pjollriga.
    Men Dostojevski var väldigt ryskortodox expansionistisk.Han ville att även Konstantinopel skulle tillhöra Ryssland.

    1. Det finns en feminism i Brott och straff, Raskolnikov dödade för att systern skulle slippa gifta sig med en idiot. Tolstoj är tvärt emot ganska antifeministisk som låter den utlevande Anna Karenina dö. Detta är såklart extremt hårddraget och onyanserat, men av det lilla jag läst var det som jag tänkte på.

    • sven erik hansson19 mars, 2014 kl. 11:24
    • Svara

    I och för sig gjorde all utlevande kvinnor det i kulturen på den tiden och en bra bit in på 1900-talet.Ungefär som när homosexualitet skulle skildras då.
    När det gäller Tolstojs Krig och fred så är det bara män och giftermål kvinnor har i huvet där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.