Här får ni de fem bästa EU-läsningstips från Ulrica på Västmanländskan och Kulturkollo.
Finland
En författare som jag verkligen gillar är Arto Paasilinna. Absurt och dråpligt är ord som alltid dyker upp i mitt huvud i samband med Paasilinna. Det är kanske inte för alla, men jag är barnsligt förtjust i hans böcker och de typiskt sparsmakade finska reaktionerna på de galenskaper som är Paasilinnas kännetecken. Min favorit är Kollektivt självmord. Fler böcker från Finland finns här.
Tyskland
En favoritbokserie är Cornelia Funkes trilogi Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd. Vi får följa Meggie och hennes pappa Mo som är ”bokdoktor” och vi får stifta närmare bekantskap med Sotfinger, Capricorn, Trolltunga och många fler. Böckerna är fulla av kärlek till böcker och berättande, och här finns fantasifulla sagofigurer som kommer till liv och en spännande kamp mellan gott och ont.
Frankrike
Dagarna med farmor av Frédèrique Deghelt är en fin liten bok, som handlar om Jade och hennes farmor. När farmodern riskerar att behöva flytta in på ålderdomshem, tar Jade med henne hem till sig. De lär känna varandra på nytt som vuxna kvinnor och farmodern överraskar med att avslöja att hon i hemlighet har läst böcker i alla år då andra trott att hon bara skött om hus och hem. De båda kvinnornas nyfunna relation och jämvikten mellan dem som skiftar genom historien är väldigt intressant. Fler lästips från Frankrike finns här.
Portugal
Det är inte ofta jag har lyckats pricka in någon av Nobelpristagarna innan de får priset, men när José Saramago tillkännagavs 1998, så hade jag hans genombrottsbok Baltasar och Blimunda i handväskan. Det är dock inte min favoritbok av denne ordrike författare. Han är kanske inte är helt lättillgänglig, men hans böcker beskriver människans natur med både ärlighet, ömhet och glimten i ögat. Jag tycker bäst om Alla namnen och Blindheten.
Grekland
Jag kan inte minnas att jag läst så där hemskt många böcker från Grekland, annat än när jag läste ”de gamla grekerna” för länge sedan. Men för något år sedan fick jag stifta bekantskap med Alexandros Papadiamantis och boken Mörderskan. Den utspelas på den grekiska ön Skiathos och är den gamla kvinnan Chadoulas berättelse om det svåra livet som fattig och kvinna i ett samhälle där flickor inte är lika mycket värda som pojkar. Den skrevs 1902, men känns modern på många sätt. En tät och spännande berättelse!
Ulrica är västmanländska i Skåne som både arbetar med böcker och bloggar om böcker på sin fritid. Hon driver både sin egen blogg Västmanländskan och är en av skribenterna på Kulturkollo.
#europafest2016