Igår fick jag syn på en tweet från en klok person jag känner. Vem har inte tänkt som Nathalie? Mitt självklara svar på hennes tweet var att hon borde läsa mer skönlitteratur. Och inte bara skönlitteratur, utan även annan världslitteratur. Genom litteratur från hela världen lär du dig fantastiskt mycket! Efter att jag börjat läsa världslitteratur har jag fått mycket på köpet.
Det var världsbokdagen igår, men då mådde jag inte tillräckligt bra för att orka skriva ett smart inlägg om världslitteratur så det får bli idag istället. Och det gör väl inget för jag gissar att de flesta av er ändå inte hade koll på vilken stor dag det var igår. Nu ger jag Nathalie och alla er andra tips om mycket bra böcker som ger dig en historialektion som du kanske inte skulle fått annars!
Chile
Vill du veta med om statskuppen i Chile 1973 då president Salvadore Allende avsattes och ersattes med diktatorn Augusto Pinochet? I Andarnas hus av Isabel Allende (dotter till Salvadores kusin) får du läsa om människor på båda sidor, de som är för och emot militärkuppen. Det är riktigt bra kvinnoporträtt i boken och det är stor litteratur.
Iran
Vad hände egentligen med befolkningen i Iran efter revolutionen 1979 då Ayatollah Khomeini kom till makten? Marjane Satrapi har gjort ett seriealbum om sitt liv i i Iran och i exil i bland annat Österrike. Persepolis heter albumen som är fyra till antalet. Det är mycket gripande berättelser om hur allt förändrades successivt på några år och gick från relativt mycket frihet till förtryck.
Lettland
Du känner förmodligen till massdeportationer av balter till Sibirien under andra världskriget, men vad vad det egentligen som hände? Hur levde folk egentligen när borta och vilka kom hem igen? I Sandra Kalnietes bok Med högklackade skor i Sibirens snö får du en berättelse om hennes föräldrar som blev deporterade dit. Själv föddes hon i Sibirien.
Malaysia
Andra världskriget i Europa har de flesta ganska mycket koll på, men hur drabbades andra länder av samma krig? Hur såg det exempelvis ut i Malaysia? I boken Rismodern av Rani Manicka får du en bra beskrivning av Malaysias historia från 30-talet fram till idag.
Nicaragua
Vad vet du om kriget Nicaragua? Har du kanske hört talas om Sandinisterna och har en vag känsla av att du hört något om Iran-Contrasaffären? I Gioconda Bellis bok om sitt liv som politiker i Sandinisterna The country under my skin får du mycket bakgrundsfakta och kommer att lära dig en hel del om konflikten. Läs gärna parallellt om Nicaragua på Freedomhouse.
Nigeria/Biafra
Du har hört talas om Biafra-barn, men vad var det egentligen? Vad var Biafra och varför var det krig där? I Chimamanda Ngozie Adichies bok En halv gul sol får du en historielektion du sent kommer att glömma. I den boken får vi följa några personer i Nigerias överklass som även de drabbas hårt av kriget.
Sydafrika
Hur var det egentligen att leva under apartheid i Sydafrika? Hur drabbade det de svarta och hur var det att leva som vit där? I Zoë Wicombs Du kan inte gå vilse i Kapstaden får du många exempel via ett antal noveller om olika personer som lever under olika villkor i Sydafrika.