Recension: Haavind, Malin; Den som följer en stjärna vänder inte om; 2024

Då var det dags för mig att skriva om boken Den som följer en stjärna vänder inte om av Malin Haavind som är en roman om Ellen Keys hushållerska Malin Blomsterberg. Malin är en historisk person, men boken är påhittad utifrån källor. Boken är utgiven på Piratförlaget och jag lyssnade på den. Vi har konfererat boken på Kulturkollo.

Malin Blomsterberg har läshuvud, men kommer från en fattig familj och försörjer sig som hembiträde. Hon har en dröm om att en gång få träffa Ellen Key, hennes stora idol. Hon ger sig ut på en vandring till Ellen Keys Strand vid Vättern och det faller sig så bra att Ellen söker en hushållerska. Så blev Malin Blomsterberg anställd hos den berömda Ellen Key.

Vi får Malins perspektiv genom hela boken. Hon lägger stor prestige i att laga god mat och vara väl förberedd på alla de middagar som Ellen bjuder in till. Hon uppskattar också, i alla fall till en början, deras lässtunder tillsammans. De pratar mycket politik, men Ellen vill att Malin kallar henne matte och det gör hon, även om hon tycker att det är lite konstigt. Malin försöker förgäves att få Ellen att förstå att arbetarkvinnor inte bara är kvinnor som jobbar i fabriker. Engagemanget för fattiga kvinnor borde även omfatta sådana som Malin, men det förstår inte Ellen.

Hela tiden finns ett mörker inom Malin som hon är rädd för ska komma ut. Det är det mörkret som vi redan i bokens första kapitel förstår kommer att göra att hon dränker sig i Vättern. Eftersom vi får Malins perspektiv i jagform, slätar hon ofta över sitt mående, men vi förstår ändå att det är på väg utför.

Jag tycker om den här typen av autofiktiva romaner, men ibland blev det lite för mycket uppläsningar av brev och pratande om verkliga händelser. Jag tyckte det störde romanläsningen. Ingen kan ju veta exakt hur Malin tänkte och kände så det måste ju vara fiktivt. Markörer som visar oss tiden och några verkliga händelser som nämns är självklara inslag i en sådan här bok, men jag tyckte att det blev lite mycket. I övrigt var det intressant att läsa om Ellen Key och få en annan bild av den stora feministiska ikonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.