Just nu är jag ganska inkörd på böcker om svenskar som bor i andra länder. Mellan vulkaner av Kristina Boman (Hoi förlag) handlar om den svenska FN-tjänstemannen Malou som bor och arbetar i Guatemala. Författaren har själv bott och verkat i Guatemala, men bor nu i Sverige.
Det är 1994 och Malou har precis separerat från sin man John. Han är mycket religiös och har fått Malou, som är från det kristna Jönköping, med på sin tro. Han är amerikan och har följt sin fru till Sverige och Guatemala, men aldrig funnit sig tillrätta. Efter skilsmässan skickar han brev till alla Malou känner och berättar att hon är homosexuell och har en relation med en indiankvinna. Sant är att Malou bor hos en vän som är indiankvinna och läkare, men de har ingen relation. Sant är dock att Malou är bisexuell. Men det vet ingen om. Det blir en kamp för att ingen ska tro på John och att vännen och indiankvinnan Lourdes inte ska dras med i ett eventuellt fall.
Det var en intressant skildring av en kvinna som är bisexuell och tvingas leva i garderoben för att omgivningen absolut inte skulle klara att man kom ut. Det är tydligt att tiderna förändrats och även om boken utspelar sig i Guatemala så är huvudpersonen om given av västerlänningar som också tycker att det vore fruktansvärt om Johns anklagelser stämmer. Jag tyckte att den biten av boken var behållningen. Tyvärr tyckte jag att det blandades upp lite väl mycket av olika andeutdrivningar. Jag tror att det hade gått att väva in mayakulturen och Malous kärlek till den på något annat sätt. Ibland undrade jag lite vilket fokus författaren egentligen ville ha. I efterordet står det klart att det är en bok om homosexualitet, men baksidestexten nämner inget om det.
Det är inget fel på språket eller drivet. Det var också intressant att läsa om olika människor i Guatemala av någon som uppenbarligen träffat många som dem. Jag tyckte bara att boken behövde redigeras lite mer och få ett tydligare fokus.