Född 1931 i Alvechurch, England
Bodde i Nya Zeeland fram till 1946
Debuterade som författare med The Fat Woman’s Joke 1967
Fay Weldons feministiska gärning
Fay Weldon började tidigt fundera på livets orättvisor. Hon förstod på andra hur hon förväntades vara som kvinna och anpassade sig, men hon förstod aldrig varför. Weldon växte upp i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Hennes föräldrar skilde sig när hon var sex, men det var något man inte pratade om på den tiden. Efter att mamman fick ett arv efter andra världskriget tog hon med sig familjen till England. Tonåriga Fay gillade det inte särskilt eftersom hon hade sett journalfilmer och visste hur sönderbombat Europa var och hon ville inte lämna sina vänner och sin fars nya familj i Nya Zeeland. Ett fattigt liv i London följde.
Hon hann med att leva som ensamstående mor och som mor med styvfar till sitt barn som hon inte tyckte om, innan hon slutligen hittade mannen i sitt liv (Weldon) som hon var gift med i 30 år. Flera gripande händelser i sitt liv har hon senare skildrat i pjäser och romaner, med skiftande framgång. Bland annat beskriver hon i sin självbiografi att hon träffat en kvinna som ville adoptera bort sitt barn hon bar på, men eftersom hon antytt att depression fanns i släkten ville ingen ta emot henne. Hon födde barnet och Weldon hjälpte henne med alla praktiska detaljer. När barnet var fött gick kvinnan till kyrkan och gav bort barnet. Denna händelse ska Weldon berättat om i en pjäs, som hon själv menar att ingen förstod sig på.
Efter flera år som copywriter blev hon författare och debuterade 1967 med The Fat Woman’s Joke. Hon är mest känd för boken En hondjävuls liv och lustar som kom ut 1983 (1984 på svenska). Den handlar om den försmådda hemmafrun som hämnas sin man och hans nya flickvän. Hon har skrivit otaliga böcker både före och efter den succén och hon har även skrivit TV-manus till serien Herrskap och tjänstefolk. Till manuset kunde hon hämta inspiration från sitt eget liv, då hennes mamma jobbade i ett rikt hem som sitt första jobb när de kom tillbaka till England. Familjen bodde då i tjänstebostaden som var ett ruggigt tillhåll i källaren till det fina huset.
Fay Weldon och jag
Jag upptäckte Weldon sent och jag läste först En hondjävuls liv och lustar efter Massolit förlags nylansering av boken i år. Jag blev då inte jättesugen på att läsa hennes självbiografi, men nu efter att ha gjort det har jag blivit desto mer sugen på att läsa mer av henne.
Böcker av Fay Weldon som jag läst och recenserat