Ronja Rövardotter är verkligen en förebild för många unga tjejer. Hon är orädd, hon är principfast och hon tvekar inte en sekund att stå upp för det hon tror på. Dessutom älskar hon äventyr och att utforska nya saker. Astrid Lindgren är vår mest älskade barnboksförfattare och även ur ett feministiskt perspektiv är hon en lysande författarinna. Många av hennes gestalter är starka flickor och Ronja är en av mina favoritpersonligheter. Hon kämpar för en bättre värld där man inte är elaka mot varandra utan lever sida vid sida. Hon gör det med stor styrka och räds inte att trotsa sin far om han handlar mot hennes övertygelse. Två scener som påverkade mig mycket som barn är den när Ronja hittar Birk nere i källaren och börja slå Mattis för att han är så elak. Den andra är när hon väljer att hoppa över gapet till Borka och Undis för att hennes far inte ska kunna använda Birk i utpressningssyfte. Ronja är definitivt en stark flickgestaltning som har tjänat som förebild för många kvinnor (och män) i Sverige och i hela världen.
Gustavsson, Per; Så gör prinsessor; 2003
Gästrecension av Karolina Lindén: Bjurman, Eva Lis; Catrines intressanta blekhet; 1998
maj 29
Lindgren, Astrid; Ronja Rövardotter; 1981
Hanna Lager, 47 år, Nackabo, Skaraborgare, liberal, feminist, mamma, IFK Göteborg-fan, resgalen, sporttokig och såklart bokmal.
Andra vågens feminister Barn Bokmässan Deckare Död EU-läsning Finland Hannas historia Hannas liv Homosexualitet Hugo Hugo och Selma Hälsa Julkalender Kommunism Konst Krig Kultur Kulturjakt Kulturkollo Kvinnor i Europa Kärlek Litteratur Läsa sig jorden runt Musik Nobelpristagare Novell-lördag Noveller Novellvåg Olympiska spel Om feministbiblioteket Politik Publicerad i Tidningen NU Resor Selma Sex Sport Storbritannien Tredje vågens feminister Tyskland Ungdomar USA Utmaningar Våld mot kvinnor Äktenskap