1949 kom Det andra könet av Simone de Beauvoir, kanske det mest betydelsefulla feministiska verket. Därför tar den feministiska litteraturkanonen sitt avstamp där. Vi i juryn bestämde oss för att utse 49 böcker utöver Det andra könet.
Vi träffades över en middag och med nomineringarna framför oss satte vi samman en lista. Vi hade en fantastisk diskussion och det fanns såklart många böcker som råkade hamna precis utanför listan. Vi hoppas på en vidare diskussion och att ni ska tänka ”varför är inte den med?” och ”jag saknar den och den”. Och det är inte omöjligt att vi träffas om ett år igen och kommer fram till femtio nya böcker!
I USA talar man om tre feministiska vågar (eller fler). Den första handlade om medborgerliga rättigheter för kvinnor såsom rösträtt, rätt till utbildning och tillträde till olika yrken. Det andra könet var startskott för den andra vågen som handlade mycket om kritik mot hemmafrusystemet och den sexuella revolutionen. Den tredje för in fler dimensioner såsom svarta (i USA) och andra diskriminerade grupper, det som kallas intersektionalitet. Vi har försökt att ha en någorlunda jämn fördelning mellan äldre, nyare och 70-talslitteratur.
Kanonen ska vara vad en svensk feminist bör läsa. Det innebär att vi har begränsat oss till litteratur som finns översatt till svenska. Vi har också tittat mycket på svensk feministisk litteratur.
Jag kommer att presentera listan i tre steg efter genre. Varje genre innehåller inte exakt tio böcker, utan det är lite blandat. Såhär ser planen ut:
18/3 Europeisk skönlitteratur – 10 böcker
19/3 Lyrik och drama – 5 böcker
20/3 Feministisk facklitteratur – 13 böcker
21/3 Skönlitteratur från hela världen – 8 böcker
22/3 Svensk skönlitteratur – 13 böcker
Hela listan kommer den 22/3 att finnas under den nya fliken Feministisk kanon.
12 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Vad spännande!
Intressant! Synd att den inte kunde publiceras idag…..men å andra sidan ska ju varje dag vara en kvinnodag egentligen, eller människodag är väl en rättare benämning…..när kommer vi dit?????
Jag sitter i Hongkong och har precis fått lite andra prioriteringar 😀 men det händer ju så mycket annat den här dagen tänkte jag.
Det ska bli riktigt kul att ta del av listan. Är det okej att publicera den under egen flik på bloggen och länka till dig? Tänkte ha feministiskt lästema minst en månad i vår eller sommar och då läsa från er kanon.
Självklart är det det! Vore jättekul om den sprids! Då får jag hänga på det temat och läsa de böcker jag inte har läst från listan vilket faktiskt var några stycken 🙂
Åh vad jag längtar till den 22/3! Känner mig lite som ett barn på julafton.
Vad roligt! Jag hoppas att du inte blir besviken 🙂
Ser verkligen fram emot att se listan! Jag har redan upptäckt ett nytt författarskap, Fatima Mernissi, tack vare nomineringarna (http://www.boktipset.se/blogg/victoriasblogg_6/2013/03/03/fatima-mernissi/). Synd bara att böcker som inte blivit översatta kom med, då finns alltså inte boken jag nominerade med (”Superman is an Arab” av Joumana Haddad). Det är så konstigt och synd att den inte blivit översatt, men hoppas att det kommer…
Jag vet men vi var tvungna att begränsa oss. Finns en mängd amerikanska böcker som av samma anledning fick stryka på foten. Kul att detta projekt har lett till läsning!
Den kinesiske diktaren
Tom Peng-Pung.
Dikten Kvinnodagen:
Hela Hongkong doftade offerkofta.
En söt doft av tårar mot ull.
Jag såg många kvinnor med lök i
händerna som de tryckte mot ögonen.
Läsplaneringen på tema är fulltecknad fram till sommaren, men till hösten kan jag mycket väl tänka mig att läsa feministiskt med inspiration från er lista. Ett fantastiskt bra initiativ.
Jag är så glad över denna kanon som ni satt ihop. Jag skulle dock vilja ha en lista i word, men har inte hittat ännu på bloggen? kan man få en som man kan ta med sig till bibblan? 😀 Ska kolla runt lite mer. Detta blir min sommarläsning! Fantastiskt initiativ!