Idag är det Back Friday och även om jag kan ha synpunkter på överkonsumtion och slit och släng-samhället tänker jag inte stoltsera med att jag bojkottar den här dagen. Nu är det heller inte sant för jag har passat på att beställa böcker just idag, för att det är 10% och jag har köpt lite julklappar och annat jag ändå hade tänkt att köpa.
Detta inlägg ska inte handla om köphetsens Black Friday, utan om suffragetternas. Black Friday syftar till många saker som har hänt på just fredagar och jag tänkte skriva om suffragetterna i Storbritannien. De har nämligen bidragit en speciell svart fredag i den brittiska feministiska historien. Den 18 november 1910 demonstrerade suffragetterna utanför det brittiska parlamentet för kvinnors rösträtt.
Det som hände just fredagen den 18 november 1910 var att det brittiska parlamentet skulle ta upp frågan om kvinnors rösträtt, men förslaget avslogs inte bara utan den liberala premiärministern H.H. Asquith sa att underhuset inte längre skulle engagera sig i förslaget. De brittiska suffragetterna, som var kända för att inte alltid hålla sig till fredliga metoder, hade en tillfällig vapenvila så länge förslaget behandlades. Efter att de avslagits bestämde sig då för att återgå till mer militanta metoder.
Fredagen den 18 november var första gången som suffragetterna mötte våldsamt motstånd. Flera blev arresterade. Emmeline Pankhurst, en av frontfigurerna i suffragettrörelsen vid den här tiden, hade en syster som blev så svårt misshandlad av polisen att hon avled en kort tid efter att hon släppts från fängelset.
En sak som slog mig när jag läste om denna Black Friday är att eftersom de svenska kvinnorna som kämpade för rösträtt så starkt tog avstånd från sina brittiska kollegor har suffragetterna haft en ganska dålig klang i historien. Det är ju inte bra att bruka våld och den svenska mer fredliga modellen har hyllats. Men vad är egentligen det? Inte klagar vi på Nelson Mandelas frihetskamp i Sydafrika att hans anhängare brukade våld? Det är lite symptomatiskt att kvinnor som slåss för sin ska ska ses som för rabiata när de faktiskt slogs för så basala saker som rätten att vara en fullvärdig medborgare.
Svensk Kvinnolobby har också uppmärksammat denna svarta dag.