Bokmässan 2024: Ryssland och Ukraina

Bokmässan 2024

Michail Zygar på bokmässan 2024.

Mycket på bokmässan handlade om Ryssland och Ukraina. Jag missade endel – åh alla dessa krockar, inte visste jag att det var bokmässan! – men jag tog mig också tid till andra. Höjdpunkten var såklart Sofi Oksanen som pratade om sin bok I samma flod, men det var också intressant att lyssna på Michail Zygar, en rysk karismatisk journalist.

Michail Zygar

Bokmässan 2024

Michail Zygar.

Det var en ung (nåja, i min ålder) journalist som steg in i salen, några minuter försent. Jag hade förväntat mig att Michail Zygar skulle vara äldre, ingen aning om varför. Han lockade till skratt redan tidigt under seminariet och en historia stod ut. Han berättade om sina tidiga år som journalist när han skickades till en avlägsen plats i Uzbekistan, där det skett en massaker (massakern i Andizjan 2005).

24 år gammal kom Michail Zygar till Andizjan som en av få journalister. Han inkvarterade sig på ett hotell, där han senar skulle bli uppsökt av två militärer utrustade med både hjälm och kalasjnikov. Den ena lämnade hotellrummet och den andra fick telefon. Den som fick telefon tog av sig hjälmen och la sin kalasjnikov på ett bord nära Michail. Det var mamma som hade ringt och hotellet hade dålig täckning, så kan gick ut på balkongen och skrek för att höras bättre. I det läget kommer den andra, fullt beväpnade militären, tillbaka.

Den scen som den återvändande militären möttes av var alltså att hans kollega står obeväpnad på balkongen och skriker och den potentiellt brottsliga journalisten står bredvid hans vapen. Michail Zygar sa att militärerna endast var unga pojkar och att han kunde verka värdsvan inför dem. Det kan ha varit anledningen till att han inte blev skjuten på fläcken, vilket han förmodligen hade blivit om den återvändande militären varit mindre osäker.

Michail Zygar är aktuell med boken Krig och straff – Putin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion av Ukraina på Ordfront och i den har han skrivit om myter som Ryssland använder sig av för att få folket med sig på kriget i Ukraina. Han berättade också hur det var när Ryssland gick in med mycket pengar för att stötta Viktor Janukovitj. Han förlorade som bekant valet och de spindoctors som skickats till Ukraina kunde inte erkänna sitt nederlag. När de kom hem sa de att de gjort sitt bästa, men att USA betalat mer. Det var när han insåg vilka myter som omgav ockupationen av Krim, som han förstod att kriget skulle bli långvarigt.

Sofi Oksanen

Bokmässan 2024

Sofi Oksanen.

Sofi Oksanen var som vanligt vältalig och berättade om sin bok. I I samma flod skriver hon om att västvärlden aldrig pratat om Rysslands kolonisation och att när vi gjort upp med vår historia, har deras historia snarare blivit en del av propagandan och den bild av landet som en stormakt.  Hur många folkomflyttningar, deportationer och erövringskrig som behövs för att vi ska se det de håller på med som kolonialism?

Oscar Jonsson

Bokmässan 2024

Oscar Jonsson och Magnus Ranstorp samtalar.

Oscar Jonsson har gjort sig känd som en av de mest kunniga och sansade rösterna i den svenska debatten om Rysslands anfallskrig mot Ukraina.  Jag hade inte möjlighet att delta i något seminarium där han var mer, men jag hann gå förbi ett monterprogram där han och Magnus Ranstorp hade en diskussion om att göra tunga krigsböcker till ljudböcker. Jag vet inte om jag kommer att lyssna till eller läsa Oscar Jonssons bok Försvaret av Sverige, men något blir det säkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.