Berömda och glömda idrottskvinnor: Trudy McCaffery

Trudy McCaffery

Trudy McCaffery från filmen Copa 71 på SVT play.

Serien med fotbollskvinnor från det andra inofficiella världsmästerskapet för damer, Copa 71, fortsätter. Trudy McCaffery var kvinnan som visas i filmen få frågan om hon är en tomboy. Intervjuaren frågar vom hon vet att hon kallas så och hon säger ja. Och på frågan om vad hon tycker, säger hon att hon inte bryr sig. Det ser verkligen inte ut som om hon bryr sig ett dugg.

Trudy McCaffery

Trudy McCaffery från filmen Copa 71 på SVT play.

Trudy McCaffery hade spelat fotboll sedan hon var liten, men aldrig organiserat, eftersom klubbar som tog in kvinnor riskerade att bli bannlysta av det engelska fotbollsförbundet FA. När hennes pojkvän i tonåringen ville köpa en ring till henne, bad hon istället om ett par fotbollsskor. ”Det var de bästa skorna jag någonsin haft”, har hon berättat för BBC.

Trudy McCaffery var 16 år när hon var med i Mexiko och minns att det var ohyggligt varmt. Den första matchen spelades mot Mexiko, vilket jag redan berättat om ur mexikanska Siliva Zaragozas synvinkel. Trudy McCaffery minns att drömmen om succé i VM krossades efter matchen då den varit oerhört tuff för engelskorna. Resultatet, berättade hon för the Sun, blev 4 till Mexiko och 1 brutet ben, 1 bruten fot, 3 ansträngda ligament, 1 broskskada, 1 svårt blåslagen axel och diverse andra blåmärken, skärsår och stötar till England.

Träningen under tiden i Mexiko var mycket svår, berättar Trudy McCaffery i filmen. Hon säger att både hettan och den höga höjden gjorde det enormt ansträngande. Hon berättar också att när de förlorade matchen mot Mexiko och spelet i VM var över, var de helt förkrossade och de flesta spelarna grät.

Även om England inte skulle vinna en enda match i VM, vann de mexikanernas hjärtan. Spelarna reste runt i landet och skrev autografer, invigde saker och överallt möttes de av jubel och värme. De fick till och med en skylt som ett fann skrivit ”England, ni förlorade matchen, men vann Mexikos hjärta.”.

Engelska laget i Copa 71 efter hemkomst till England

Embed from Getty Images

I samband med filmvisning av Copa 71 på London Film Festival 2023. Trudy McCaffery är nummer tre från vänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.