Berömda och glömda idrottskvinnor: Elba Selva

Elba Selva

I serien om fotbollskvinnorna från Copa 71 har turen nu gått vidare till Elba Selva från Argentina. De argentinska spelarna  tillhörde dem som kanske var mest diskriminerade på hemmaplan och som hade det absolut tuffast. De fick sälja saker på gatorna i Mexiko för att ha råd med mästerskapet. All utrustning fick de dock av arrangörerna, berättar Elba Selva i filmen.

Elba Selva föddes 1945 i Buenos Aires i Argentina. Hon började spela fotboll 1950 med killar. Hon fick ofta höra glåpord för att hon var kvinna och spelade fotboll istället för att vara hemma vid spisen. När det var dags för VM fick hon veta att hon var uttagen att spela i Mexiko. Hon hade aldrig varit utomlands och hon blev såklart överlycklig, vilket hon berättar om i filmen.

Det var inte helt självklart för Elba Selva att åka till Mexiko. Hon hade en tvåårig son och ett jobb där de inte visste om att hon spelade fotboll. Hennes man var dock mycket stödjande och sa till henne att åka. VM blev ingen jättesuccé för Argentina 1971, de kom fyra, men erfarenheterna var desto mer värdefulla för spelarna. Den första matchen i VM spelade Argentina mot England och vann med 4-1. Elba Selva stod för alla fyra målen.

När Elba Selva kom hem slutade hon spela fotboll för att kunna ta hand om sin son. Hon hade dessutom blivit arbetslös för att hon åkte till Mexiko. Senare skulle man uppmärksamma dagen då Elba Selva gjorde fyra mål mot England. Den 21 augusti firas sedan 2019 fotbollsspelarens dag i Argentina. PÅ bilden nedan ser ni seplarna från Copa 71 ta emot diplom av den argentinska senaten.

Argentinska fotbollsspelare får diplom i Senaten

De argentinska fotbollsspelare får diplom i Senaten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.