Idag börjar OS och ni kommer att få läsa om berömda och glömda OS-kvinnor varje dag. I morse kunde ni läsa om Jane Cederqvist. Jag har semester nu, men också förberett en sportsommar på NU, som jag tidigare skrivit om, och här kommer vad jag har skrivit sedan sist. Gå gärna in på tidningen och läs mina artiklar.
Proffsboxning
Proffsboxning är nu sedan länge tillåtet i Sverige, men när Åsa Sandell började boxas var det inte det. Vi har pratat om varför man börjar boxas och hur farlig sporten egentligen är.
– När jag har föreläst om boxning har jag pratat om hur jag hittade min aggressivitet. Sådant får kvinnor att rygga tillbaka, trots att aggressivitet är en nödvändig känsla. Man måste våga säga ifrån och kunna bli arg.
Läs även min recension på Åsa Sandells bo I själ och hjärta, som jag skrev om igår.
Gymnastik
En annan farlig sport är gymnastik och jag pratade med gymnastiktränaren Tina Sahlén, om bland annat Jelena Muchina, en sovjetisk gymnast som bröt nacken när hon övade på ett för svårt hopp. Jag kan redan nu berätta att ni kommer att få läsa mer om henne under OS. Tina Sahlén berättade om hur man ser på gymnastiken som idrott i Sverige och hur man övar för att inte göra illa sig.
– Man brukar skämta om att gymnaster är som katter, att man alltid landar på fötterna. Men det kan ju självklart inte tas för givet att det blir så. Man tränar väldigt medvetet och stegvis för att komma till de svåra volterna och man lägger även in träningsmoment som handlar om kroppsuppfattning. Till exempel tränar vi ”escape routes”. Det handlar om att till exempel lära sig känna i en volt att oj, här har jag nog för lite fart, jag behöver avsluta volten eller jag behöver försöka landa på rygg och inte försöka landa stående för då gör jag illa mig.
Doping
En annan stor fråga gällande idrott är doping och jag har pratat med läkaren och dopingjägaren Åke Sandberg-Andrén om hur farligt det egentligen är är med doping och varför det är så viktigt att bekämpa det.
Varför är det så viktigt att bekämpa doping?
– Ur medicinsk synvinkel är doping ett ganska litet problem, men ur idrottssynpunkt så är det en katastrofal del i det hela. Idrotten i Sverige lever ju till väldigt stor del på skattemedel. Om det är så att det i en idrott krävs doping för att man ska bli bra, då kommer det förmodligen att bli mindre attraktivt att skicka sina barn till träningar.
Politiker
Jag har också intervjuat svenska friidrottsförbundets ordförande tillika lokalpolitikern (L) Johan Storåkers samt idrottsminister Jakob Forssmed (endast papperstidningen).
Det kommer faktiskt mera!