Berömda och glömda idrottskvinnor: Sylvi Saimo

Sylvi Saimo

Kanot körs i OS just nu och då passar jag på att lyfta fram en kanotist och pionjär i Finland, Sylvi Saimo. Jag blev uppmärksammat på henne av en finsk vän och när jag läste om Sylvi blev jag mycket intresserad och såklart övertygad om att hon ska föräras en bloggpost under dessa olympiska spel.

Sylvi Saimo var född i finska Karelen och uppvuxen vid Ladoga. Hon blev Finlands första kvinnliga OS-gulmedaljör och det var på hemmaplan i Helsingfors 1952 som hon tog hem guld i K1 500 meter. Hon deltog i fler OS, men det var främst i VM och nordiska mästerskap som hon skulle skörda fler framgångar. Hon började med kanot som 30-åring och när hon vann sin OS-guldmedalj var hon 37 år.

Sylvi Saimo var inte bara Finlands första kvinna att vinna ett OS-guld, hon var även en förkämpe för kvinnliga idrottares rättigheter och förordade likvärdiga träningsmöjligheter för kvinnor och män. På så sätt blev hon en viktig person för kvinnlig idrott i Finbland. Hon var inte bara idrottare, hon var även politiker. Från 1966-1978 satt hon i den finska riksdagen för Centern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.