Berömda och glömda idrottskvinnor: Tanya Lawrence

Embed from Getty Images

Pallen som inte skulle beså efter flera olika skandaler. Tanya Lawrence till vänster. 

Om det är någon som verkligen fallit offer för doping så är den den jamaicanska hundrarmeterslöparen Tanya Lawrence. 2000 i OS i Sidney gick hon i mål som trea. Överlägsen segrare var den dopade amerikanskan Marion Jones. Tvåa var grekiskan Katerina Thanou. Idag handlar det om Tanya Lawrence och 100-metersfinalen 2000, som fick ett mycket märkligt slut. Idag går 100-metersfinalen i Paris och vi får hoppas på ett betydligt bättre slut för den.

Tanya Lawrence föddes 1975 på Jamaica och hennes främsta merit är ett OS-guld på korta stafetten i Aten 2004. Hennes främsta merit hade kunnat vara ett individuellt guld från OS i Sidney, men IOK kommit fram till en halvmesyr istället för att utse en vinnare i det loppet. Vi tar det från slutet.

2007 erkände Marion Jones att hon tagit anabolasteroider, bland annat 2000 under OS. Hon blev av med alla sina medaljer.

Katerina Thanou och landslagskollegan Kostas Kenteris uteblev från ett dopingprov dagarna före invigningen till OS i Aten. De var båda stora hopp inför hemma-OS och Katerina Thanou hade ett OS-silver att försvara. Hon var Greklands stora affischnamn. Dopingprovssmitarna dök sedan upp på ett sjukhus efter en påstådd motorcykelolycka och misstankarna var stora att de iscensatt olyckan för att slippa dopingprovet. De avstod från att delta i OS. Eftersom de missat flera dopingprov, stängde även internationella friidrottsförbundet av dem. De skulle dock bli frikända många år senare.

När man 2007 skulle utse vinnaren i 100-metersfinalen sju år tidigare kom man fram till att Tanya Lawrence skulle få silver, men att Katerina Thanou inte skulle få guld. Vi får anta att det berodde på det som hände 2004. Ingen fick guld för att det skulle se märkligt ut om Katerina Thanou stod som segrare. Nu blev det ännu märkligare och det går inte att skaka av sig känslan av att Tanya Lawrence gick miste om ett individuellt OS-guld för att IOK inte satte ner foten ordentligt. Det eller att Kateriana Thanou gjorde det. Det finns trots allt inga bevis för att hon var dopad 2000.

Tanya Lawrence har i efterhand sagt att hon alltid dopingtestades vid den här tiden, men att Marion Jones ofta slapp. De stora stjärnorna och affischnamnen skulle skyddas, det är en bild som även svenska dopinggurun Arne Ljungskvist bekräftar i en dokumentär av Jonas Karlsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.