Berömda och glömda idrottskvinnor: Pia Hansen

Embed from Getty Images

Pia Hansen var skånskan som överraskande tog guld i dubbeltrap för Sverige i OS i Sidney 2000. Det var Sveriges första guld det OS:et och tävlingarna gick ofta på natten svensk tid. De flesta hade nog inte så stor kolla på skyttetävlingarna, men det skulle vi bli efter Pia Hansens – och några dagar senare även Jonas Edmans – OS-guld.

Trap är en gren där man skjuter på rörliga ting som skjuts upp i luften, i trap en lerduva och i dubbeltrap två. Trap och dubbeltrap är två discipliner inom lerduveskytte. Idag är det bara trap som finns med på OS-programmet och idag kvalas det i Paris. Dubbeltrap har inte funnits med sedan 2004.

Pia Hansen sköt sig in i svenskarna hjärtan och egentligen är det konstigt att hennes guld kom som en överraskning. Hon hade radat upp pallplatser i tävlingar före OS och borde setts som något av en favorit. Idag känns det konstigt att hon inte var mer hajpad. Expressens rubriker efter guldet löd: ”Hon kom, hon sköt hon segrade” och ”Du är en riktig pangbrud, Pia”. Hennes bror spelade i ett dansband och Pia Hansen hade någon gång ryckt in som sångerska och fick efter OS sjunga med Christer Sjögren i ett jippo.

Efter guldet blev uppmärksamheten enorm. Hon fortsatte att satsa på dubbeltrap, men trots flera vinster i internationella tävlingar blev det bara en niondeplats i Aten. Sedan försvann grenen från programmet, för damer, och Pia Hansen fick satsa på trap istället. Drömmen om ett till OS lever, men mycket annat har fått ta plats i Pia Hansens liv och nu är inte ekonomin lika bra. Det krävs mycket pengar för att göra en OS-satsning.

För Sveriges del var det tråkigt att grenen försvann, då Pia Hansen var en stor skytt som hade kunnat ta fler guldmedaljer. En skytt behöver inte pensionera sig lika tidigt som en idrottare i en mer fysisk idrott. Ragnar Skanåker tog guld för Sverige i OS i München 1972 och brons i Barcelona 1992. Vågar vi hoppas på något liknande för Pia Hansen? I så fall måste grenen med på OS-programmet igen och det set tyvärr lite mörkt ut, eller så får det bli i trap. Den som lever får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.