Artikeln publicerades i Radikalt Forum (Liberala ungdomsförbundets Storstockholms medlemstidning) i maj 2011.
Jag älskar att resa och jag älskar att läsa. Nu ska jag ta med er på en resa jorden runt, och tipsa om feministisk litteratur. Jag kommer att göra ett stopp i alla världsdelar, och vill inte tipsa om böcker från de länder där ni kanske redan hört talas om många böcker, utan ge er en inblick i kvinnolitteratur från ställen ni inte tänker på i första taget.
Med feministisk litteratur menar jag även kvinnohistoria och böcker om kända och okända kvinnor som gjort bra gärningar. Alla böcker platsar på min hemsida Feministbiblioteket. I artikeln använder jag begreppen feministisk eller kvinnolitteratur.
Vi startar i Europa. I Sverige och Norden finns det bra feministisk litteratur både från förr och i modernare verk. I Storbritannien likaså. Fredrika Bremer, Viriginia Wolf och Elin Wägner är exempel på tidiga feminister. Susanne Brøgger och Hanne-Vibeke Holst kom lite senare. Tre kvinnliga feministiska nobelpristagare är från Europa; Selma Lagerlöf, Elfriede Jelinek och Doris Lessing. Den europeiska historien handlar tyvärr mycket om krig och detta har även avspeglat sig i den feministiska litteraturen.
En annan nobelpristagare, som inte fick litteraturpriset utan fredspriset, är Bertha von Suttner från Österrike. 1904 skrev hon Ner med vapnen om en kvinna som kämpar mot krig som pågår i Europa under 1800-talet. Krig slår hårt mot civilbefolkningen, mot kvinnor och barn. Hon gifter sig med en krigsmotståndare och tillsammans kämpar de för fred. von Suttner dog 1914 och fick lyckligtvis aldrig uppleva första världskriget.
En annan av mina favoritböcker är Sofi Oksanens Utrensning. Den handlar om kvinnor i Estland och handlingen spänner från andra världskriget fram till 1992 där en ung flicka, som flytt från en traffickingliga, får träffa en kvinna som varit en hängiven kommunist under alla år av ockupation.
Vi fortsätter söderut och kommer till Afrika. Här finns mycket spännande feministisk litteratur. Jag har bara börjat utforska den afrikanska kvinnolitteraturen och när man letar finns det mycket spännande böcker. Kvinna i Egypten är skriven av president Anwar Sadats hustru Jehan Sadat. Även om det får förmodas att boken är aningen tillrättalagd med tanke på författarinnans position, så är det intressant att läsa om hur hon försökte påverka sin make att införa mer rättigheter för kvinnor.
När vi är i Afrika så kan jag inte låta bli att återkomma till Doris Lessing som bott i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, under stora delar av sitt liv. Romansviten om Martha Quest (den första boken heter Martha på svenska) utspelar sig till största delen i Sydrhodesia och innehåller målande beskrivningar av Afrika, motsättningar mellan svarta och vita och en fantastisk skildring av koloniallivet.
Vi forsätter österut till Asien. Från Mellanöstern finns många böcker som skildrar regionens hederskultur. Tyvärr är dessa böcker sällan särskilt bra skrivna. De tar upp viktiga saker, men det är ingen njutning att läsa dem. Ett undantag är Mitt Iran som är skriven av en annan fredspristagare, Shirin Ebadi. Boken handlar om hur det är att vara regimkritiker och dessutom kvinna i Iran. Den är otroligt spännande.
Ett land jag har hitta mycket kvinnolitteratur från är Kina. Den amerikanska nobelpristagaren, tillika feministen, Pearl Buck har skrivit mycket om Kina eftersom hon bott där, EX. Det finns också andra bra böcker av kinesiska författarinnor. Vilda Svanar av Jung Chang är en gedigen släktkrönika över författaren själv som rödgardist, hennes mor som hängiven kommunist och hennes mormor som konkubin åt kejsaren. Ett stycke kinesisk historia sett ur kvinnornas ögon.
Från Australien har jag ännu inte hittat så mycket feministisk litteratur. En av 70-talets stora feministiska ikoner, Germanie Greer, är född i Australien, men levde sitt liv som verksam författare i England. Hennes bok Den kvinnliga eunucken, är en av 70-talets stora feministiska klassiker.
Jag har även fått anstränga mig extra mycket för att hitta feministisk litteratur från Latinamerika. Här finns den mycket spännande konstnären Frida Kahlo och jag kan rekommendera att läsa böcker om hennes liv och hennes konst.
Nu är det bara Nordamerika kvar. USA är ur feministiskt synvinkel självfallet ett spännande land, därifrån kommer mycket fantastisk litteratur. Mycket av den är redan känd, så jag vill istället slå ett slag för Canada istället. Härifrån kommer två fantastiska kvinnor som jag har som personliga favoriter till framtida nobelpris. Margaret Atwoods bok Kattöga handlar om en flickas uppväxt och hur unga flickor verkligen kan vara elaka mot varandra. Alice Munros Nära hemär en samling noveller om kvinnor på olika platser och miljöer runt om i Canada. Båda böckerna är fantastiskt skrivna och ger verkligen mersmak till att läsa mer av författarna.
Då har vi tagit ett varv runt jorden och det finns såklart massa bra böcker och författare som jag inte tagit med, men läser du dessa har du fått en bra bild av vad som skrivits om och av kvinnor i världen.