Wisława Szymborska var kanske inte feminist

Wisława SzymborskaKorta fakta

Född 1923 i närheten av Poznan, död 2012 i Krakow, Polen.
Publicerade sin första dikt 1945.
Fick nobelpriset i litteratur 1996.

Vem var Wisława Szymborska?

Wisława Szymborska föddes 1923 i Polen och flyttade med sin familj 1931 till Krakow där hon bodde till sin död 2012. Hon studerade polska och sociologi vid det anrika Jagellonska universitetet i Krakow. 1953 började hon jobba på en polsk tidskrift och där jobbade hon fram till 1981.

Hon var medlem i det styrande socialistpartiet i Polen i många år, men hon lämnade det 1966 och rörde sig närmare oppositionen. På åttiotalet skrev hon under pseudonymen Stanczykówna i den underjordiska tidskriften Arka, och i exilmagasinet Kultura som gavs ut i Paris.

Hon är idag en av Polens mest framstående poeter och hon har även skrivit prosa och översatt från franska. 1996 belönades hon med nobelpriset i litteratur.

Min erfarenhet av Wisława Szymborska

Första gången jag hörde hennes dikter var när liberalen Jasenko Selimovic läste några på Liberala Kvinnors och Feministbibliotekets nobelfirande 2010. Jag blev då överförtjust, men väntade lite för länge innan jag tog mig samman och läste hennes samlade dikter. Men den som väntar på något gott osv, det var en fantastisk diktsamling! Nu i bokcirkeln Fjorton Nobelpristagare ville jag läsa något mer av henne och då valde vi boken Här, som kom ut efter hon blivit prisad.

Hon var kanske ingen feminist, men man kan läsa in feminism i många av hennes dikter.

För er som undrar över rubriken så är det så att jag har en rubrik på den bloggen som heter Veckans feminist. Jag har använt samma format för att presentera alla de kvinnliga nobelpristagarna, även de som inte är feminister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.