Vem får nobelpriset i litteratur 2020?

Feministbiblioteket nobel

Idag klockan 13 tillkännages vem som får 2020 års nobelpris i litteratur. Jag tror på en stor besvikelse. Eller skulle jag satsa pengar på något så är ju en stor besvikelse ett säkert kort i alla fall. Hoppas gör jag på något annat. I år är det fem år sedan jag gissade rätt på Svetlana Aleksijevitj, men den bedriften lär jag inte göra om i år.

För två år sedan var min julkalender 24 kvinnor som skulle kunna få Nobelpriset i litteratur. Olga Tokarczuk var en av dem.  Jag skulle vilja lyfta fram några dem lite extra, för att jag tror att det kanske har störst chans.

Han Kang, den sydkoreanska författaren med det poetiska språket som kan få en bok om en kvinnas val att bli vegetarian att bli obehagligare än en bok om krig.

Jamaica Kincaid som skriver fantastiska romaner och dessutom är ohyggligt kunnig i botanik och trädgård.

Nina Bouraoui, som skriver feministiskt fantastiskt poetiskt om uppväxt och tonårsångest, såväl i Frankrike som i Algeriet.

Övriga från kalendern som inte redan fått priset eller är döda

Maryse Condé

Joyce Carol Oates 

Sofi Oksanen

Isabel Allende

Alice Walker

Hanna Krall 

Carol Ann Duffy

Chimamanda Ngozi Adichie

Elena Ferrante

Zadie Smith

Nawal El Saadawi 

Marilynne Robinson

Sonya Hartnett

Dubravka Ugresic

Ljudmila Ulitskaja

Margaret Atwood

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.