Veckans kulturfråga: svensk litteraturkanon

Veckans kulturfråga

Linda på Enligt O ställer frågor varje vecka (som jag inte är så bra på att besvara). Den här veckan handlar det om en eventuell svensk litteraturkanon i skolan. Det är en fråga som intresserat mig och som jag bytt åsikt om mer än jag bytt kläder känns det som. Just nu är jag för. Tycker att det är viktigt att elever får en lista på viktiga svenska böcker att läsa och känna till. Svårigheten blir ju förstås att välja ut vilka det ska vara.

När jag satte samman den feministiska litteraturkanonen för den här bloggen för en evighet sedan, pratade vi i juryn om vikten av diskussion. Det är inte bara viktigt att ha en lista, utan också att det blir debatt kring böckerna som är med och böckerna som inte är det. Den typer av litteraturdebatt är ju oerhört viktig och bra för ett lands litteraturskatt.

Vilken klassiker som du läste som ung gjorde störst intryck?

Två verk har gjort enormt stort inryck på mig som barn. För det första var det Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Jag läste den i samband med att vi läste om Vilhelm Moberg i åttan. När vi skulle runda av det projektet skulle vi läsa ett utdrag ut Invandrarna. Då räckte jag upp handen och frågade om man var tvungen att läsa det om man redan hade läst den riktiga boken. Läraren skrattade och sa att då fick jag väl läsa Nybyggarna. Den hade jag också läst och när det framkom att jag läst även Sista brevet till Sverige blev läraren så eld och lågor att han gav mig en bok som uppmuntran.

Jag fullkomligt älskade Utvandrarna! Minns att jag kunde sitta en hel dag i min fåtölj på mitt rum och bara läsa. Jag förstår läraren att han var imponerad över att en 14-åring tjej hade plöjt hela serien på några veckor, men för mig var det inte något som kändes jobbigt. Den scen i boken som berörde mig mest var när Karl-Oskar slakade sin oxe för att rädda livet på sin frusne son. Jag var också mycket tagen av kärleken makarna emellan och att Kristina faktiskt tyckte om att ha sex.

Den bok jag fick av min lärare var inte Kejsarn av Portugallien, men den var en av de två böcker jag fick välja mellan.* Anledningen till att jag inte valde Selma Lagerlöf var att jag visste att vi hade den hemma. Den är också den andra boken jag vill ta upp här. Den gjorde stort intryck på mig och lästes väl strax efter Utvandrarna, om jag inte minns fel (men det kan jag mycket väl göra). Jag vet att jag grät mycket under läsandets gång och jag var oerhört berörd av den kärleksfulle fadern som blev galen av längtan och saknad.

Vilken författare och vilket verk tycker du är ett måste i en litterär kanon?

Jag vill självfallet se både Utvandrarserien och Kejsarn av Portugallien i en kanon. Jag har läst tex Gösta Berlings saga och Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf, men tycker att Kejsarn av Portugallien är hennes bästa verk. Den tror jag också skulle passa ypperligt väl att läsa i skolan.

Jag tror att det lätt kommer att bli manliga författare i en litteraturkanon. Män och Selma Lagerlöf. Jag tror inte att könskvotering vore det bästa, men det skadar ju inte att tänka på andra perspektiv när en sådan sätts samman. Elin Wägner är en av mina favoritförfattare och hennes klassiker Pennskaftet skulle passa bra då den håller hög litterär klass samtidigt som den tar upp viktig historia i form av rösträttsrörelsen.

I övrigt nämnde Linda själv Pengar av Victoria Benedictson  och där håller jag med. Ska man tänka utanför boxen och ta med hela det svenska språkområdet så skulle jag säga att Katrina av åländska Sally Salminen vore en bra titel. Katrina är arbetarklasslitteratur och en annan sådan bok som borde vara med i en kanon är Mor gifter sig av Moa Martinsson (de båda böckerna kom faktiskt ut samma år, 1936).

Lite mer moderna klassiker borde ju också få vara med i en kanon och en författare jag tycker ska vara med är Mare Kandre. Bübins unge eller Aliide, Aliide är två bra titlar. Återigen, skulle det handla om det svenska språkområdet så är Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen helt given!

*) Jag valde Husbonden av Mats Wahl, men läste den aldrig. Hade sett den som TV-serie och tyckte att den var lite läskigt spännande. Den står fortfarande kvar i min bokhylla som minne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.