Veckans feminist: Shushanik Kurghinian

Shushanik KurghinianKort fakta

Född 1876 i Gjumri, västra Armenien.
Debuterade med diktsamlingen The Tolling Bells at Dawn 1907.
Var socialist.

Shushanik Kurghinians feministiska gärning

Hon är född och uppvuxen i Gjumri (då Alexandropol) i västra Armenien. Hon fick en utbildning och gick bland annat på ett ryskt gymnasium. Sådan utbildning var ett sätt för Ryssland att förryska länderna i Kaukasien. 1897 gifte hon sig med Arshak Kurghinian, som var socialist och medlem i en hemlig socialistisk organisation.

Hon flyttade själv med barnen till Ryssland 1903 och fick där uppleva fattigdom. Där var där hon skrev sina mest revolutionära dikter. Hon blev där också medlem av den revolutionära arbetarrörelsen. Enligt Wikipedia så är några av hennes kraftfullaste dikter skriva under tiden hon bodde där. Hon gav ut sin första diktsamling, The Tolling Bells at Dawn 1907. Den blev starkt kritiserad av kultureliten i Armenien (källa).

1921, efter Oktoberrevolutionen och inlemmandet av Armenien i Sovjetunionen, återvände hon till Armenien. Hennes hälsa var dock sviktande och hon avled 1927.

Shushanik Kurghinian ses som en av grundarna till den feministiska och proletära litteraturen i Armenien.

Shushanik Kurghinian och jag

Jag antar att du som läser detta aldrig ens har hört namnet. Lugn, det hade inte jag heller förrän jag googlade fram henne i jakt på armeniska kvinnliga författare på ett begripligt språk. Det är detta som är charmen med att läsa sig jorden runt, man hittar då och då riktiga guldklimpar. Kurghinians dikter är verkligen fantastiska och underbart feministiska. 

Böcker av som jag läst och recenserat

Dikter ur I want to live 1907

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.