Veckans feminist: Nilawan Pintong

Nilawan Pantong

Kort fakta

Född 1915 och död 7 februari 2017 i Bangkok. Hon blev 101 år!
Startade Thailands första kvinnomagasin.
Kallades för stål-lotusblomman för sitt engagemang för kvinnors rättigheter.

Nilawan Pintongs feministiska gärning

Nilawan Pintong föddes 1915 i Bangkok. Hennes mamma dog när hon var liten och efter det blev hennes pappa munk. Hon fick en buddistisk utbildning via sin far och genom det kunde hon förverkliga sin dröm att bli lärare.

Hon jobbade några år som lärare. Senare blev hon chef för avdelningen för utländsk press på utrikesdepartementet. Där kom hon i kontakt med västerländska värderingar om frihet och insåg då vikten av utbildning för individers självförverkligande.

Trots att hon inte fick några bidrag lyckades hon med hjälp av några vänner starta en tidskrift 1947. Den riktade sig till kvinnor och skulle bli omåttligt populär. Redan efter tre år var den Thailands mest lästa tidskrift. Den lades ner 1996, då den inte längre bar sig ekonomiskt.

Hon startade också tidningar för ungdomar, engagerade sig i frivilligorganisationer och var ordförande i en rad stora organisationer däribland Thailändska PEN. Hon har fått priser för sina insatser.

Den 7 februari i år dog hon. Hon skulle ha fyllt 102 år i år.

Nilawan Pintong och jag

Jag stötte på hennes namn när jag letade efter thailändska kvinnliga författare, men hittade ingen skrivet av henne på ett för mig begripligt språk. När jag hade läst Women in Thai literature, som stått i min bokhylla några år, såg jag att hon ingick i redaktionsrådet. Jag mindes inte hennes namn, men vid en googling av redaktörerna stötte jag på hennes Wikipediasida som var lila-markerad, dvs jag hade redan besökt den. Så kan slumpen vara ibland. Jag skrev i min recension av Women in Thai literature att det var tråkigt att hon dött. Nu måste jag kanske säga att det trots allt inte var så hemskt. Hon hade levt sitt liv.

Böcker av Nilawan Pintong jag läst och recenserat

Women in Thai literature 1992

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.