Veckans feminist: Nadine Gordimer

Nadine GordimerKort fakta

Född 1923 i Transvaal och död 2014 i Johannesburg, Sydafrika.
Debuterade med Face to face 1949.
Fick nobelpriset i litteratur 1991.

Nadine Gordimers feministiska gärning

Nadine Gordimer började skriva redan som barn. Hon fick en novell publicerad i Johannesburgtidningen när hon var 14 år. Hennes liv präglades annars av kampen mot apartheid. Hon skrev många böcker på temat, men hon drev också politisk verksamhet i sitt hem (källa Wikipedia).

Hennes författarskap präglas av växlingen mellan det privata och det samhällspolitiska. Apartheid är givetvis et stort tema i många av henne böcker. 1972 censurerades hon för första gången, när landets lagar blivit tuffare. Först ut är boken A World of Strangers som förbjuds. Hon har alltid skrivit som om censuren inte fanns och konsekvensen är att böcker förbjudits i hemlandet (källa Världslitteratur).

Gordimer säger själv att hon är feminist, men inte alltid kommer överens med kvinnor inom den feministiska rörelsen för att hon inte tillhör någon organisation (läs här). Citat: Insofar as that’s concerned, indeed, I’m a woman, therefore I am a feminist. På frågan om hennes bok Ett tillfälligt möte är feministisk eller bara har en starkt kvinnlig huvudperson svarar hon: Är inte det var feminism handlar om?

Nadine Gordimer gick bort i juli 2014.

Nadine Gordimer och jag

Jag läste Min sons historia för flera år sedan och tyckte om den. Temat Sydafrika gav mersmak, men något mer efter jag läst J.M. Coetzees Onåd blev det inte just då. Nu när vi läser nobelpristagare tillsammans i en bokcirkel hoppades jag på att det skulle bli en annan bok, men det blev samma som jag läst, så jag fick ingen draghjälp att läsa något mer av Gordimer.

Böcker av Nadine Gordimer som jag läst och recenserat

Min sons historia 1990

Amnesti 1991

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

    Jag älskar Gordimer! Bäst är ”The pick-up” men även ”The house gun” som jag tror skrevs mycket senare är mycket bra.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

      Eftersom The pick-up är den mest feministiska måste jag väl läsa den (det ät alltså den som är Ett tillfälligt möte). Jag hade någon annan hemma, men minns inte vad den heter och minns inte varför jag inte läste den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.