Veckans feminist: Monika Fagerholm

Monika Fagerholm, Foto: Ida PimenoffKort fakta

Född 1961 i Helsingfors.
Slog igenom som författare 1994 med Underbara kvinnor vid vatten.
Fick Augustpriser 2005 för Den amerikanska flickan.

Monika Fagerholms feministiska gärning

Monika Fagerholm har studerat psykologi och litteratur vid Helsingfors universitet. Hon debuterade som författare 1987 med boken Sham och fick sitt stora genombrott några år senare med Underbara kvinnor vid vatten (1994). Den senare har även filmats.

I Fagerholms böcker är det flickor eller kvinnor som är huvudpersoner. Det är ett medvetet feministiskt val från hennes sida eftersom det sällan är tjejer som får vara hjältar (källa: 10tal). i Diva står tonårstjejen i fokus och frågor om sexualitet såsom när och med vem man har sex med är centrala.

2005 kom Den amerikanska flickan ut och den togs inte emot med öppna armar i Svenskfinland, men i Sverige gicvk det desto bättre. Den belönades med Augustpriset samma år.

Monika Fagerholm och jag

Min vän Mia är från Ekenäs, där Monika Fagerholm bor, och hon har varit på mig länge att ge henne en andra chans (efter Den amerikanska flickan). Men jag har helt enkelt inte fastnat för Fagerholms författarskap. Jag klarar inte rikgit av stilen. Det betyder inte att jag inte beundrar henne. Hennes feministiska fokus och att hon medvetet lyfter flickor och kvinnor i litteraturen gillar jag skarpt. Jag är därför inte missnöjd med att Diva ingår i den feministiska litteraturkanonen.

Böcker av Monika Fagerholm som jag läst och recenserat

Underbara kvinnor vid vatten 1994

Diva 1998

Den amerikanska flickan 2005

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.