Veckans feminist: Lydia Cacho

Lydia CachoKort fakta

Född 1963 i Mexico City.
Avslöjade ett mexikanskt pedofilnätverk i Los Demonios del Edén 2004.
Fick Olof Palmes pris 2011.

Lydia Cachos feministiska gärning

Lydia Cachos morföräldrar flyttade till Mexiko under andra världskriget . Cacho föddes i Mexico City och är uppvuxen där. Hennes mamma var feminist och som en dotter till en feminist var det självklart för Lydia att gå samma väg själv.

Cacho blev så småningom en grävande journalist och människorättsaktivist. 1999 började hon publicera artiklar om våld mot kvinnor. Samma år blev hon våldtagen av en liten blond man och hon är övertygad om att det hade med hennes jobb att göra (källa). I hemlandet är Cacho en oerhört kontroversiell journalist och sitt genombrott fick hon med boken Los Demonios del Edén där hon avslöjar ett pedofilnätverk med personer högt upp i samhällstoppen.

I hennes bok Maktens slavar beskriver hon sexindustrin i ett stort antal länder i världen. Hon har också grundat en organisation mot kvinnoförtryck som är verksam i Nordamerika. Hon ha fått många priser, bland annat Wallenbergmedaljen från Michigan University och Olof Palmes pris.

Enligt Wikipedia och andra källor har hon råkat ut för förföljelse av poliser och makthavare och varit nära att dödas för sitt grävande i sexindustrin.

Lydia Cacho och jag

Jag blev oerhört intresserad av henne när hon fick Olof Palmes pris 2011. Det dröjde dock till förra året innan jag läste boken Maktens slavar. Jag blev lite besviken och jag skrev bland annat såhär i recensionen: Det är en fruktansvärt gripande bok och jag blev arg, ledsen och uppgiven om vartannat. Men någonstans fanns ändå det lilla tvivlet. Det som gör att jag vill granska alla fakta och kolla upp om hon verkligen har rätt i all hon skriver. Och så rätt som det är smyger det sin in fakta som jag starkt betvivlar och det gör att hela boken känns otroligt vinklad. Jag hade nu glömt vad det var som gjorde att jag tvivlade (läs recensionen så berättar jag mer), men ändå kom tvivlet tillbaka nu när jag läste på om henne inför den här texten.

Böcker av Lydia Cacho som jag läst och recenserat

Maktens slavar 2010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.