Veckans feminist: Joumana Haddad

Joumana HaddadKort fakta

Född 1970 i Beirut.
Är journalist, översättare och författare.
Skriver på arabiska.

Joumana Haddads feministiska gärning

Joumana Haddad är uppvuxen och verksam i Libanon. Hon är chef för kultursidorna på tidningen An Nahar och är en mycket skarp feministisk röst i hemlandet och hela arabvärlden. Hon ät även chefredaktör för litteratur- och konsttidskriften Jasad, där hon intervjuat många internationellt kända författare, bland andra feministen och nobelpristagaren Elifride Jelinek.

Haddad är poet och har givit ut många diktsamlingar, vara en Lilliths återkomst har översatts till svenska. Hon har även gett ut feministiska debattböcker och den kanske mest kända är Superman is an Arab från 2012. I den boken sågar hon alla religiösa regler som gäller kring kvinnans klädsel och de hårt reglerade könsrollerna. Hon anser att alla kvinnor självklart får välja själv om de vill bära slöja eller inte, men hon anser det galet att kvinnor ska tvingas bära det och därmed inte kunna göra samma saker som män.

Haddad har, enligt Wikipedia, utsetts av tidskriften Middle East som en av arabvärldens mest inflytelserika kvinnor (plats 62). 

Joumana Haddad och jag

Jag fick tips om att läsa henne när jag utlyste nomineringstid för den feministiska litteraturkanonen. Vi valde att inte ta med något verk från henne eftersom det inte fanns mycket översatt till svenska (vilket var ett av kriterierna). Jag tycker mycket om det jag läst, men beklagar att hon missförstått syftet med den feministiska förskolan Egalia (läs mer om det i min recension av Superman is an arab).

Böcker av Joumana Haddad som jag läst och recenserat

Liliths återkomst 2004

Superman is an arab 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.