Veckans feminist: George Sand

George SandKort fakta

Född 1 juli 1804 i Paris, död 8 juni 1876 i Nohant-Vic, Frankrike.
Hennes riktiga namn var Amantine Lucile Aurore Dupin.
Mest känd för boken En vinter på Mallorca.

George Sands feministiska gärning

George Sand växte huvudsakligen upp med sin farmor och när hon bara var 18 år gifte hon sig. Hon fick två barn med sin make. 1832 gav hon ut sin första roman och tre år senare lämnade hon maken för att satsa helt på sitt författarskap. Hon skrev mycket feministiska och socialistiska romaner och hennes främsta politiska fråga var sexuell frigjordhet för kvinnor.

Under 1848 års franska revolution startade hon en egen tidning där hon kunde publicera sina essäer. Hon skrev bland annat att hon inte kunde tro på en republik som startar en revolution genom att döda sina egna arbetare (källa Wikipedia).

Hon har haft  flera förhållanden efter sitt äktenskap. Bland annat med kompositörerna  Frédéric Chopin och Franz Liszt. Chopin var sjuk i tuberkulos och Sand följde honom till Mallorca och tillbringade där tid med honom under hand sjukdomsperiod. Hon lämnade honom innan strax han dog 1849. Om detta och om upplevelserna på resan har hon skrivit i En vinter på Mallorca som i alla fall jag skulle säga är hennes mest kända bok.

George Sand och jag

Min mamma tipsade om henne när vi skulle åka till Mallorca 2014. Som den boknörd jag är lånade jag givetvis boken och läste den. Det var mycket roligt att läsa henne skildringar och sedan komma till Valldemossa och se det hon hade sett. Men tyvärr hade jag inte tid att gå på museet som fanns där.

Bok av George Sand som jag läst och recenserat

En vinter på Mallorca 1842

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.