Veckans feminist: Fatima Mernissi

Fatima MernissiKort fakta

Född i Fez 1940.
Professor i sociologi.
Känd som kritiker av kvinnans roll i islam.

Fatima Mernissis feministiska gärning

Fatima Mernissi växte upp i ett harem i Marocko och om detta har hon skrivit i en självbiografi, Drömmar om frihet. Hon studerade statsvetenskap och sociologi i Frankrike och i Boston och är idag doktor i sociologi vid  Brandeis University i Massachusetts.

Mernissi har gjort sig känd som en muslimsk feminist och hon har ifrågasatt kvinnans roll inom islam. Hon har analyserat islam ur ett historiskt perspektiv och tycker att kvinnan har fått en för underordnad roll. I hennes bok Shahrazad reser väster ut beskriver hon sina tankar kring det men ifrågasätter också kvinnans roll i den västerländska kulturen. Här finns skönhetshets och annat som också låser in kvinnor.

Hon är författare till många romaner, faktaböcker och poesi.

Fatima Mernissi och jag

Jag läste Shahrazad reser väster ut för flera år sedan och tyckte om den. Dock tyckte jag då att hon lite blandade ihop det här med att det finns tvång både i den muslimska kulturen och i den västerländska. Kvinnor kan straffas för att inte bära slöja i vissa länder medan kvinnor i väst kan faktiskt välja att inte följa skönhetsnormer. Det är faktiskt en ganska klar skillnad, trots allt. Jag skulle gärna läsa om delar av boken för att se om jag har samma uppfattning idag.

Bok av Fatima Mernissi som jag läst och recenserat

Shahrazad reser väster ut 2001

1 ping

  1. […] en målarbok till Hugo att leka med. Jag förhörde mig om marockansk litteratur på engelska och Fatima Mernissi hade de inte och några andra kvinnliga Marockanska författare kunde de inte heller skaka fram […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.