Veckans feminist: Elif Shafak

Elif ShafakKort fakta

Född 1971 i Strasbourg, Frankrike. Bor i London och Istanbul.
Skriver skönlitteratur både på engelska och turkiska.
Engagerad feminist och yttrandefrihetsförespråkare.

Elif Shafaks feministiska gärning

Elif Shafaks föräldrar separerade när hon var liten och hon är uppväxt med en ensamstående mamma. Hon kommer inte från en patriarkal miljö och har därför kunnat utveckla sitt författarskap. Hon har bott över hela världen och återvände efter tonåren till Turkiet.

Shafak har skrivit 14 böcker och vissa är skrivna på turkiska och andra på engelska. Hon har fått en rad stora priser för sin litteratur, men hon har också kritiserats av turkiska nationalister. Ett viktigt tema i hennes böcker är moderskap och feminism. Hon har själv vuxit upp med en modern mamma som var utbildad och klarade sig själv och en mormor som var religiös och mer traditionell (källa Wikipedia).

Shafak är också engagerad för yttrandefrihet. Hon sa 2014 till The Bookseller angående Turkiets nya lagar om myndigheternas kontroll över internet:

Turkey’s politicians need to understand that democracy is not solely about getting a majority of votes in the ballot box. Far beyond that, democracy is a culture of inclusiveness, openness, human rights and freedom of speech, for each and every one, regardless of whichever party they might have voted for. It is the realization of the very core of democracy that is lacking in today’s Turkey.

Idag bor Elif Shafak med sin man och sina två barn dels i London och dels i Istanbul.

Elif Shafak och jag

Jag blev rekommenderad att läsa henne av en man som inte är feminist, men som ändå tycker att hon är otroligt vettig och bra författare. Jag läste först Bastarden från Istanbul och älskade den. Det tog sedan flera år innan jag läste eder, men också den är otroligt bra.  Jag hoppas verkligen att fler av hennes 14 romaner översätts till svenska.

Böcker av Elif Shafak som jag läst och recenserat

Bastarden från Istanbul 2007

Heder 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.