Veckans feminist: Alice Schwarzer

Alice SchwarzerKort fakta

Född 1942 i Wuppertal, Tyskland.
Grundade 1977 den feministiska tidskriften Emma.
Har vid ett flertal tillfällen intervjuat Simone de Beauvoir.

Alice Schwarzers feministiska gärning

Alice Schwarzer växte upp hos sina morföräldrar i Wuppertal i Tyskland. Hon bodde en tid i Paris för att lära sig franska och senare började arbeta som reporter Frankfurt. Hon återvände till Paris som frilansande korrespondent 1969.

1970 börjar hon engagera sig i kvinnorörelsen i Frankrike och då kommer hon i kontakt med Simone de Beauvior och Jean-Paul Sartre. Hon gör sex längre intervjuer med de Beauvior under 70-talet.

1977 startade hon den feministiska tidskriften Emma, som fortfarande ges ut med sex nummer per år. Tidningen drev i början kamp mot pornografin och idag är motståndet mot prostitution som står överst på dagordningen.

Alice Schwarzer har kallats Tysklands sista kvarvarande feminist och den tyska historikern Miriam Gebhardt har gett ut en bok om henne. Den tyska titeln Alice im Niemandsland betyder Alice i ingenmansland och boken har undertiteln ”När den tyska kvinnorörelsen förlorade kvinnorna”.

Alice Schwarzer och jag

Jag ramlade över boken Alice im Niemandsland när jag frågade efter feministisk litteratur på en av Berlins största bokaffärer. Utbudet var tämligen skralt. Jag har inte läst boken än (över trehundra sidor på tyska avskräcker en smula), men det är ett mål i min tyska utmaning. När jag kom hem med boken i bagaget googlade jag henne och hittade Emma. Nu prenumererar jag på den tidskriften. Jag tycker att skriva om Alice Schwarzer är en mycket bra stat på min tyska höst.

Tidskrift av Alice Schwarzer som jag läst

Emma

1 ping

  1. […] Jag har också uppmärksammat årsdagen av Berlinmurens fall och presenterat två tyska feminister, Alice Schwarzer och Christa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.