Veckans feminist: Helene von Druskowitz

Helene von DruskowitzKort fakta

Född 1856 i Wien, död 1918 i Amstetten.
Var andra kvinnan i världen att ta en doktorsgrad.
Var inspirerad av Nietzsches filosofi men han var också orsaken till hennes radikalisering.

Helene von Druskowitz feministiska gärning

Helene von Druskowitz föddes 1856 i Wien. Hennes far hade dött och tack vare en progressiv mor kunde de ta faderns arv och flytta till Zürich där det enda tyskspråkiga universitet öppet för kvinnor fanns. Druskowitz utbildade sig och fick en doktorsgrad. En av hennes lärare var Friedrich Nietzsche och han blev hennes förtrogna. En dag fick hon Så talade Zarathustras sista del i gåva och då började resan mot avgrunden. Hon kritiserade Nietzsche och det gjorde man inte ostraffat. Alla vände sig emot henne och tillslut spärrades hon in på mentalsjukhus i den österrikiska staden Amstetten (numer betydligt mer känd för Elisabeth Fritzl som satt inspärrad i sin fars källare). På sjukhuset skrev hon sin arga skrift Pessimistiska kardinalsatser, som kommit att kallas en tysk urversion av SCUM-manifestet.

Hennes svenska översättare Peter Handberg har skrivit en essä, Promenad med störningar, som ingår i den svenska nyutgåvan av Pessimistiska kardinalsatser från Ersatz förlag. Där redogör han för den promenad som för evigt kom att lämna Nietzsche och Druskowitz i osämja. Han skriver att det är svårt att veta exakt hur allt gick till, men som den progressiva feminist som Druskowitz var blev hon oerhört besviken, men svek aldrig sina ideal. Detta tillsammans med att hon var öppet homosexuell gjorde det enkelt för myndigheterna att spärra in henne. Att hon var alkoholist var mindre bekymmersamt, men till och med det finns med i henne journaler (trots att hon då och då ordinerades öl och vin som medicin).

Helene von Druskowitz dog 1918 efter 27 år på mentalsjukhus.

Helene von Druskowitz och jag

Jag hade som många andra inte hört talas om Helene von Druskowitz innan jag stötte på Pessimistiska kardinalsatser i något socialt media-flöde. Jag läste boken och fastande dels för texten och dels för Peter Handberg essä. En rolig grej från boken var hur den blev utgiven. Enligt Handberg var Druskowitz tvungen att gå via sin förmyndare som hon hatade. Handberg tror att titeln var väl vald för att förmyndaren inte skulle läsa boken. När han väl förstått vad den handlade om skulle han ha blivit så rasande att han tillsammans med läkaren fått Druskowitz att lova att aldrig ge ut något mer. Det är Handbergs teori, vi kan inte veta hur det kom sig att hon skrev på ett sådant löfte. I vilket fall så höll hon det.

Bok av Helene von Druskowitz som jag läst och recenserat

Pessimistiska kardinalsatser 1905

1 ping

  1. […] om hjärtat. I Österrike har jag bott och det känns extra fint att få avluta med österrikiskan Helene von Druskowitz och föregångaren till SCUM-manifestet – Pessimistiska kardinalsatser från […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.