Utmaningar 2019: Månadens språk

Glob med flaggor

Ugglan och boken tyckte att utmaningen månadens språk var så lyckad att hon kör ett år till. jag deltog förra året och läste en bok varje månad på ett givet originalspråk. I år verkar utmaningen bli lite mer att bita i för mig, även om jag är en världsläsare. Jag har redan nu googlat lite på böcker men inte helt kommit fram till en preliminär läslista. För några år sedan körde jag en utmaning jag kallade för EU-läsning som i stora drag fick ut på att läsa massor från EU:s alla länder. Läslista över resultatet finner du här.

Mitt mål är att läsa kvinnliga författare från varje språkområde.

Januari: nederländska

Två romaner ”blev över” från min EU-läsning, Heleen van Royen – Den lyckliga hemmafrun och Jessica Durlacher – Dottern. Jag läser någon av dem eller båda två.

Februari: danska

Jag har fått ett tips om att läsa Helle Helles Rödby-Puttgarden. Det kanske jag gör, eller så läser jag något annat av henne. Detta borde skrivas i presens och Om du vill finns på Storytel.

Mars: kinesiska

Jag har en oläst bok från Hongkong i min bokhylla, men den var tyvärr skriven på engelska. Här får jag nog leta lite och inspireras av andra deltagare. Ska också kolla in förlaget Wanzhi.

April: ungerska

Izas ballad av Magda Szabo är en hyfsad nyutkommen bok på Nilsson förslag. Jag har läst Szabo förut och inte gillat, men hon är en så stor författare att jag nog borde ge henne en andra chans.  Szabo var feminist och det är klart att jag ska läsa henne igen. Annars blir det lite svårt, eftersom jag utmanade mig själv att läsa mer ungersk litteratur inför bokmässan 2015 och har betat av det mesta som finns på svenska av kvinnliga författare.

Maj: indonesiska

Jordens dans av Oka Rusmini har jag spanat på länge, eftersom jag läst en novell av samma författare. Jag är också sugen på Eka Kurniawan, även om han är en man. Tänkte läsa Skönhet är ett sår.

Juni: grekiska

Av någon konstig anledning var grekiska något av de svårare språken när jag körde min EU-läsning. Men det måste väl gå att hitta något. Här ser jag fram emot tips på andra bloggar!

Juli: kurdiska

Om jag ska fullfölja detta med att alltid läsa kvinnliga författare blir detta oerhört svårt. Det finns en novellsamling från Tranan där jag kan välja vilken novell jag vill, men kvinnorna där (två stycken) har jag redan läst. Som sagt, läsa en man blir enkelt eftersom novellsamlingen står i hyllan, men jag måste leta vidare för att hitta en översatt kurdisk kvinna som skriver på sitt modersmål. Existerar det ens?

Augusti: finska

Här finns det ju massor och här kommer jag nog att göra en noga koll på vad jag ska läsa. Har en oläst novell av Riikka Pulkkinen om jag känner för att vara lat.

September: hebreiska

Nu kommer ju Amos Oz inte att få nobelpriset i litteratur, men såklart ska jag läsa honom! En kvinna blir svårare att finna, men kanske deckarförfattaren Batya Gur?

Oktober: tjeckiska

Jag har en oläst bok i hyllan efter EU-läsningen, Eva Kantůrkovás Den svarta stjärnan. Den får det bli!

November: koreanska

Jag har köpt diktboken I’m a a pig av Kim Hyesoon, som jag inte läst. Win på den! Annars har jag nog gått igenom alla kvinnliga koreanska författarinnor som finns på svenska.

December: isländska

Här är det inte så svårt, mer att jag ska välja en bra. Jag har Yrsa Sigurðardóttir i bokhyllan om det kniper.

1 kommentar

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

    Så kul att du är med igen! Roligt att få lite tips på titlar här – själv tar jag verkligen en månad i taget och bestämmer inte vad jag ska läsa förrän då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.