Tysk torsdag: Tyskland

Tyska böcker

I januari var jag i Berlin på jobbresa. Då köpte jag dessa fem böcker som jag avser att läsa i år.

Jag har läst tre av dem:

Patentöchter av Julia Albrecht och Corinna Ponto: En bok av två offer föra Baader-Meinhofligan. Albrecht är syster till en av förövarna och Ponto dotter till den som Albrechts syster var med och dödade. Patentöchter betyder guddöttrar och det var författarna till deras respektive fäder. En tragisk berättelse, men ljus på det sättet att de idag har funnit varandra.

Endlich wieder leben av Helga Hirch: Äntligen återvänder livet betyder titeln och den handlar om kvinnor i Tyskland på femtiotalet, efter kriget men före Berlinmuren byggdes. Mycket intressant och bra!

Der geteilte himmel av Christa Wolf: Den här boken om ett par som hamnar på varsin sida Berlinmuren var lite för svår för mig som inte är så bra på tyska. Men jag vill läsa mer av Wolf, dock på svenska (just denna finns av någon märklig anledning inte översatt).

Jag har två kvar:

Feuchtgebiete av Charlotte Roche: Boken finns nu översatt och titeln är samma på svenska; Våtmarker. Erotik på tyska? Feministisk sådan? Ja, mycket hellre än 50 nyanser!

Alice im Niemansland av Miriam Gebhardt: Boken handlar om Alice Schwarzer som är grundare av den feministiska tidskriften Emma (som jag nu prenumererar på!). Hon är en av få feministiska röster i Tyskland och det diskuteras i boken (Alice i ingenmansland).

2 kommentarer

1 ping

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Feuchtgebiete kan bli månadens tyska för m ig någon gång i höst. Tack för jättebra boktips!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna29 augusti, 2013 kl. 08:10
    Författare
   • Svara

   Ja! Den ska jag ta och läsa så fort det har lugnat ner sig. Jag får inte ha någon bok på engelska på g heller, för tre språk samtidigt är lite mastigt.

 1. […] har avslutat den tyska torsdagen, men jag kom på ett inlägg till jag ville skriva. Jag skrev tidigare att jag prenumererar på den tyska feministiska tidskriften Emma och jag måste såklart blogga lite […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.