Recension: Choden, Kunzang; The circle of karma; 2005

The circle of karmaI min läsresa runt jorden har turen kommit till Bhutan och den fantastiska och feministiska boken The circle of karma av Kunzang Choden. Jag har läge letat efter något från Bhutan och blev glad när jag fick tips om den här boken i min Facebook-grupp för världsläsare.

Tsomo är en ung tjej som växer upp i en bhutanesisk familj. Hon hittar en dag den stora kärleken, blir gravid och till sin stora glädje och lättnad väljer han att gifta sig med henne. De flyttar ihop hemma hos hennes familj, som seden bjuder, men när barnet föds för tidigt och dör, väljer maken att inleda en relation med Tsomos syster. Hon tar inte den förödmjukelsen utan flyr och börjar ett nytt liv. Sedan lever hon ett kringflackande liv och hon är omgift några år, men hela tiden söker hon efter meningen med livet och hoppas att hennes karma inte är dömd att vara dålig.

The circle of karma är en feministisk bok om kvinnors villkor i Bhutan. Det är tydligt att författaren har starka feministiska motiv och hon låter huvudpersonen Tsomo ifrågasätta kvinnors och mäns olika villkor flera gånger. Trots den till synes insiktsfulla huvudpersonen, faller hon ändå i fällan och hamnar i, inte ett utan två, dåliga äktenskap. Det är ingen feelgoodroman, men det är inte heller en bok där det är eländes elände hela tiden. Jag tyckte om den och jag fick lära mig mycket om Bhutan och kvinnors situation där.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.