Tematrio – Förra årets tre bästa

Vilka är de bästa böckerna jag läste förra året? Det vill Lyran veta samtidigt som hon presenterar två böcker som står långt upp på min önskelista, men som får stå tillbaka med tanke på alla baltiska böcker jag lånat och tyska böcker jag köpt. Det är Agaat om kvinnor i Sydafrika och Stål om tonårstjejer i Italien. Men båda de borde kanske ingå i min världsdelsutmaning (som jag kommer att ta mig an lite senare)! Med risk för att ha glömt någon höjdare så är här tre av de bästa böckerna jag läste förra året:

1. bell hooks – Feminsim is for everybody: Boken som vann Ms Blogs läsares topplista över världens bästa feministiska fackböcker. Den levererade verkligen och borde översättas bums. Sedan borde alla tonåringar läsa den i skolan.

2. Kathryn Stockett – Niceville: Det är en fantastisk bok om hur överklasskvinnorna behandlade sina svarta hembiträden i en amerikans stad på 60-talet. Rasism, kvinnogemenskap och en kvinna som går sin egen väg- Det är inte heller någon romans som står i centrum, utan det faktum att huvudpersonen vill något annat med sitt liv.

3. Chimamanda Ngozi Adichie – En halv gul sol: Boken om kriget i Biafra berörde mig djupt och ledde mig till en fantastisk feminist och författare från Nigeria. Jag kunde inte bestämma mig för om En halv gul sol var bättre än debutromanen Lila hibiskus, men jag tog den jag läste först.

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Niceville har jag absolut tänkt läsa under året!

  1. Gör det! Genast 🙂

 2. Feminism is for everybody borde jag nog ta och skriva upp. De andra två har jag redan i att läsa-hyllan! 😉

  1. Ja Feminism is for everybody är mycket bra och grundläggande!

 3. Vi har nog lite samma smak! Jag läser ”En halv gul sol” och lyssnar på ”Niceville”. Båda är strålande!

  1. Visst är de! Fantastiska båda två. Rekommenderar även Lila hibiskus.

 4. Niveville är med i min boktolva i år, så nu ska den äntligen bli läst.

  1. Det låter bra!

 5. Feminism for everybody skriver jag upp på min att-läsa-lista 🙂 Niceville befinner sig redan där.

 6. Både tvåan och trean finns redan på mitt att-läsa-lista men jag måste nog lägga till ettan också 🙂

 7. Kul att så många verkar vilja läsa bell hooks. Det glädjer mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.