Sveriges mästerkock – sämsta säsongen hittills?

MasterChef

Jag följer Sveriges Mästerkock och har så gjort sedan starten. Under pandemin har vi kunnat se hur de har dragit ner på auditiontillfällen och antalet som prövar lyckan har kraftigt minskat i antal. Det har lett till att kvaliteten på de deltagande bara bli lägre och lägre för varje år som går. Det märks tydligt när inte ens jurymedlemmarna tjatar om viken hög kvalitet och stor konkurrens det är just i år. För det är ingen vidare konkurrens. Jag tänkte bjuda er på några bottennapp i årets säsong och varning för spoilers om du inte sett det senaste avsnitten.

Det är nu fem deltagare kvar i tävlingen och av de fem skulle tre, med extremt välvillig bedömning, platsat bland de tolv bästa i en av de tidigare säsongerna. Två av dem har så pass låg lägstanivå att de förmodligen skulle åkt ut ganska tidigt. Den tredje kommer förhoppningsvis att vinna tävlingen men han (för det är en han) skulle ett annat år setts som ung och lovande, inte som en vinnare. (Vill du veta vilka jag pratar om, se längst ner i inlägget.*)

Att få laga mat på restaurang brukar vara ett inslag i början av säsongen och i år var det den fantastiska restaurangen Electrolux personalrestaurang! Vilken grej va? (Roligt för mig för att det till för några år sedan var LRF:s personalmatsal och jag har ätit där mycket, men det förstärker såklart känslan av olyx). När de två lagen ska presentera sin mat fäller Mischa den kommentar som ska förfölja mig länge i säsongen: ”perfekt kokt potatis”. Förväntningarna var alltså inte större än så.

I Efter stängning, där de utslagna får en chans till revansch, visade en utslagen deltagare att hon saknade liknande skills som ovan. Hon kunde nämligen inte koka ris. Hon. Kunde. Inte. Koka. Ris. Det kan vara värt att notera att det gick bra att ta sig vidare till final och topp tio i Sveriges Mästerkock 2022 utan att kunna koka ris och dessutom utan att ha förståelse för att detta är att betrakta som att man inte har i tävlingen att göra över huvud taget. Att man kan koka ris är kanske något man borde kunna förvänta sig av folk som vill ge ut en kokbok? Eller är jag för hård nu?

Ett nytt inslag, som jag aldrig sett förut, var en utmaning om att laga mat som passar på en given tallrik. Rolig utmaning, men tjejen som fick en fransk tallrik med en bonde på sin traktor på, tänkte spontant på fish and chips och skämskudden åkte fram snabbare än kvickt. Hon fick sedan gott sällskap av hon som serverade en köttbit med sås och tillbehören bredvid. Förvånad över kritiken, menade hon att den rätten serveras så. Men det var ju inte uppgiften! Uppgiften var att du skulle servera mat PÅ EN TALLRIK.

Vi får sedan flera år inte se så mycket matlagning. Det är klart att det inte är så kul att fokusera på framställande av en rätt som kommer att få berömmet ”perfekt kokt potatis”, men det gör att programmet blir mer och mer ointressant. Senast reste de till Maldiverna (!) och inte ens där kunde vi få fokus på det inhemska rätter. Det är såklart roligt att se kockarna laga mat på stranden, men lägg mer pengar på auditions så att ni får bättre deltagare!

Jag kommer att fortsätta titta, men fortsätter det i den här riktningen kommer jag tillslut inte bara platsa, utan även kunna vara med och vinna tävlingen och då kommer det att bli rejält ointressant. I alla fall för mig, som är en duktig matlagare, men aldrig sett mig som någon som är så bra att jag skulle kunna tävla med min mat. Jag älskar att titta på dem som lagar mat och kunna låta mig inspireras och vill inte se folk laga perfekt kokt potatis och långt ifrån perfekt kokt ris.

*) Jag tror och hoppas på att Adam kommer att vinna. Anja och Jimmy är de andra två jag tror skulle platsat en annan säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.