Stockholm Literature och möte med Sofi Oksanen

Idag har jag ägnat större delen av dagen med att hänga på Moderna Museet på Skeppsholmen och evenemanget Stockholm Literature. Förutom att få hänga med några av mina favoritbloggare Anna, Linda och Lyran (alla från Kulturkollo) så fick jag möjlighet att berätta för Sofi Oksanen att hennes bok Utrensning finns med i en feministisk litteraturkanon. Och DET var stort för mig.

Sofi Oksanen på Stockholm Literature

Författarsamtalet med Sofi Oksanen och den ryske författaren Michail Sjisjkin var intressant, men jag tyckte att samtalsledaren Stefan Ingvarsson gav Sjisjkin för mycket tid. Jag var av naturliga skäl mest intresserad av Oksanen och hon fick större delen av tiden sitta och lyssna. När hon fick prata sa hon bra och intressanta saker och det jag tänkte mest på var att hon sa att i Norden är hon inte så ofta längre en ung kvinnlig författare, utan bara författare. Det är hon nöjd med. Men i andra länder så kan hon ibland framhäva det för att uppmuntra andra unga kvinnor i sitt författarskap samt få folk runtomkring dem att inse att det faktiskt finns duktiga unga kvinnliga författare även i deras länder.

Sofi Oksanen signerar Utrensning

Sofi Oksanen signerade min bok och fick syn på klistermärket som säger att den ingår i den feministiska litteraturkanonen. Här förklarar jag vad det betyder. Tack Anna för bilden och för trevlig lunch!

Sofi Oksanens autograf

Ren och skär lycka.

Josefine Klougart och Anna Clarén

En författare som jag är nyfiken på och som jag vill läsa inom ramen för min EU-utmaning är Josefine Klougart från Danmark. Här ses hon med den svenska fotokonstnären Anna Clarén. De diskuterade mycket tillvägagångssättet och framställande av konsten, vilket var ganska lika för dem båda. De låter den växa fram och låter det ta den tid det tar. Claréns bilder fångade mig verkligen och Klougarts författarskap verkade mycket intressant.  Förutom att jag köpte Klougarts En av oss sover, tänkte jag beställa Claréns fotobok eftersom jag inte hann se utställningen av dem.

Josefine Klougart signerar En av oss sover

En signerad bok är alltid en signerad bok och om En av oss sover påminner om Herta Müller så finns det en chans att det är något för mig!

Jag och Josefine Klougart

Det har sagts mig att runt Lyran så händer det alltid saker och det kan jag intyga. Denna bild var dock författarens eget initiativ men det var efter att Lyran sprang runt för att få den bästa vinkeln av oss under signeringen. Tack för bilden och tack för fikastunden!

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

  Å vilken bra dag! Av någon anledning tror jag inte lokala bokmässan här nere blir lika glamorös, om ngn vecka. Inte har de bokat in Oksanen i varje fall…

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna27 oktober, 2014 kl. 02:20
    Författare
   • Svara

   Men det kanske blir lite kul ändå? Är det stort?

   1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

    Det vet jag inte, jag missade förra året för då var Tassahunden jättesjuk. Men jag tror det är en väldigt liten historia med bara belgiska författare och förlag. Kan vara mysigt och intressant i alla fall! Bra att få lite lokala tips.
    Det finns också en större bokmässa under våren ”Bryssel bokmässa” där det kommer en liten aning mer internationella namn. Fast ändå rätt sunkigt och litet och utan de där spännande panelerna som verkat vara på stockholm literature.

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

  Jag kanske ska satsa på en karriär som fotograf i stället 🙂 Kul var det att ses!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna27 oktober, 2014 kl. 02:20
    Författare
   • Svara

   Det samma! Mycket trevligt!

 1. […] Clarén deltog i Stockholm Literature i år och pratade då om sitt konstprojekt Close to home. Det är en samling bilder av hennes […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.