Recension: Sittenfeld, Curtis; Rodham; 2020

RodhamDå har jag äntligen läst ut (lyssnat klart) på Rodham av Curtis Sittenfeld. Det var bokcirkelbok i Bokhörnan för några veckor sedan, men en flytt kom emellan. Jag har skruvat bokhyllor, plockat upp böcker och försökt att få mitt hem mysigt och samtidigt har jag lyssnat. Boken är en alternativ historieskrivning om vad som hade hänt om Hillary Clinton aldrig gift sig med Bill och är i Sverige utgiven på Wahlström och Widstrand.

I Rodham träffar Hillary Bill på juristutbildningen. De har hett sex och djupa diskussioner och töntiga Hillary är verkligen kär och till på köpet i en kille som är snygg och populär. När hon kommer på honom med att vara otrogen faller lite fasaden, men de kämpar på. När Bill friar, säger Hillary nej och dödsstöten blir när hon träffar en kvinna som säger att Bill förgripit sig på henne och Bill inte förnekar på något övertygande sätt.

Istället blir Hillary Rodham senator och förblir singel. Tre gånger försöker hon att bli USA:s president. Två gånger misslyckas hon och den tredje gången ger sig en miljardär från Silicon Valley in i leken – Bill Clinton (som förlorade presidentvalet 1992). Det blir en gastkramande kamp dem emellan om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat i valet 2016.

Jag har försökt mig på att läsa Hillary Clintons självbiografi, men gett upp efter en tredjedel. Det var för mycket skrytsamhet om vilka förtjusande människor hon och Bill träffat och boken hade en ganska så självgod ton. Det första jag tänkte på i Rodham var hur väl Sittenfeld har fångat just den tonen. Samtidigt som man såklart håller på den hängivna politikern så är det något litet osympatiskt över henne. Precis samma känsla har jag haft när jag försökt läsa hennes självbiografi.

Det är klart att mycket är feministiskt tillrättalagt och jag läser att kritikerna i de svenska dagskritikerna inte sparar på krutet i sina sågningar, men jag tyckte faktiskt att boken var bra. Det blev en spännande bok, även om vi på förhand får veta slutet. Verklighet och fiktion vävs ihop på ett roligt sätt och på slutet är det riktigt underhållande. Jag ska inte spoila för mycket, men Trumps intåg i berättelsen är riktigt, riktigyt rolig!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Expressen, Selma Stories, SvD

1 ping

  1. […] Wahlström & Widstrand (2020) Översättare: Marianne Mattsson Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Och dagarna går, Enligt O, Litteraturkvalster och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.