Sigrid Undset var trots allt ingen feminist

Sigrid UndsetKort fakta

Född 1882 i Kalundborg, Danmark och död 1949 i Lillehammer, Norge.
Hennes mest kända verk är Kristin Lavransdotter.
Mottog nobelpriset i litteratur 1928.

Vem var Sigrid Undset?

Sigrid Undsets far var arkeolog och de flyttade ofta. Han dog när hon bara var elva år. Undset växte upp i Kristiania/Oslo och gifte sig 1912 med en konstnär. Året innan skrev hon Jenny om en konstnär som blev kär i en kollega.

Undset anses vara den främsta norska nyrealistiska författaren, men internationellt är hon mer känd för sina historiska romaner såsom Kristin Lavransdotter. Den boken handlar om en ung kvinnas uppväxt och liv i ett medeltida Nidarås/Trondheim.

Ebba Witt-Brattström skriver i förordet till boken att Sigrid Undset var modern och företrädde en genre i litteraturen som handlade om den nya kvinnan, det vill säga den självständiga yrkesarbetande kvinnan (en genre som Elin Wägner också skrivit flera böcker inom). Trots det var hon ingen feminist, hon såg likhetsfeminismen som ett hot och det samhälle vi har idag med uppluckrande av könsroller, var hennes mardrömssamhälle.

Min erfarenhet av Sigrid Undset

Jag läste Kristin Lavransdotter för flera år sedan och tyckte att den var ganska bra, men på tok för lång och lästes ut på ren vilja (vill minnas att jag blev sjuk och inte hade så mycket val). Jenny blev inte den upprättelse som jag kanske hade hoppats på, utan var också den väldigt seg.

Böcker av Sigrid Undset som jag läst och recenserat

Jenny 2011

Kristin Lavransdotter 1921-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.