Science fiction-helg: Inledning

Nova science fiction nr 10/11Jag läser inte science fiction. Jag har stora fördomar mot genren och jag undviker den aktivt. I alla fall delvis. En av mina nära vänner, Mia Latvala, har legat på mig att jag borde läsa sf eftersom det finns många intressanta feministiska böcker inom genren. Det var hon som såg till att Ursula LeGuins bok Mörkrets vänstra hand kom med i den feministiska litteraturkanonen. Sedan har andra följt efter och tipsat om böcker och noveller. Jag kände att jag borde göra något åt min aversion och kanske ge science fiction en chans.

Jag gjorde slag i saken och mejlade John-Henri Holmberg som ger ut tidskriften Nova Science Fiction och frågade om det gick att köpa temanumret om Alice B Sheldon. Jag fick detta svar:

Det är förresten, om du ursäktar, hög tid att Feministbiblioteket lägger en smula krut på att skriva om feministisk science fiction. Som spelat en stor roll under längre tid än man tror. Inom ramen för sf-utgivningen borde du absolut ta en titt på åtminstone Ursula K Le Guins Mörkrets vänstra hand och Joanna Russ Honmänniskan. Är du road av feministisk sf på engelska finns mängder av utmärkta författare.

Han har såklart rätt. Nu har jag har läst temanumret och de åtta noveller av Alice B Sheldon som ingår där. Jag har även läst Ursula LeGuins Mörkets vänstra hand och Joanna Russ Honmänniskan. Recensioner av dem kommer under helgen. Dessutom kommer det gästtexter, fördjupningar om författarna inom ramen för ”Veckans feminist” och mycket mer.

Idag kommer det att vara lite extra fokus på Ursula LeGuin, imorgon på Alice B Sheldon och söndag på Joanna Russ.

Du kan även titta in hos Jenny på Havsdjupets sal. Hon har också lovat att haka på. Det är säkert fler som hänger med och jag kommer att återkomma löpande under helgen med uppdateringar om vad andra skriver.

Jag vill med detta inlägg kicka igång Feministbiblioteket science fiction-helg. Häng med!

2 kommentarer

1 ping

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Jag ska med stort intresse följa den här helgen, för jag är också väldigt obevandrad i SF, för att nu inte nämna feministisk sådan!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna30 november, 2013 kl. 01:40
    Författare
   • Svara

   Roligt! Det har varit mycket intressant att utmana sig på en genre man tror man avskyr 🙂

 1. […] knyta till sig tre eminenta feministiska författare som de ovan nämnda. Det är bara att gå till inledningen och sen fortsätta därifrån. Ett av inläggen är ett gästspel av John-Henri Holmberg och på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.