Recension: Schreiber, Johanna; Carlstensveckan, 2013

CarlstensveckanJag kom på att jag inte läst Johanna Schreibers ungdomsböcker (förutom Inte som du som hon skrivit tillsammans med Ida Ömalm Ronvall ). Carlstensveckan fanns på Storytel och jag tänkte ha den som comfort reading fram till Maltaresan. Det gick sådär. Jag sträckläste den. Jag och Johanna känner varandra. 

Ebba är på det eftertraktansvärda seglarlägret Carlstensveckan på Marstrand. Hon åker dit med sina två bästisar Nova och Carro och de vill alla tre hitta killar att hångla med. Redan på båten över till Marstrand ser Ebba att chansen till hångel borde vara stor. De tär många snygga killar med, men tyvärr gör hon bort sig tidigt för den lite klumpiga Johan som hittar hennes tappade tamponger. Hon flirtar senare med Pontus, men hångel med honom känns på något sätt fel. Samtidigt blir hon mer och mer irriterad på Nova och Carro och då är det tur att Olivia finns. Olivia är cool och säger vad hon tycker.

Carlstensveckan är en bok om med stort fokus på killar och tjejers killintresse, men ändå skrivet på ett sådant sätt att det blir mer substans. Ebba funderar mycket kring hur hon vill vara och det växer fram genom boken att hon inte vill vara som Nova. Så samtidigt som det är en bok om att få hångla och kanske få en pojkvän, så är det också en bok om att göra slut med sin bästis. Det är smärtsamt och verkligen inte kul, men samtidigt nödvändigt som alla vi som läser fattar. Det är också fint om det första taffliga sexet och att coola killar kan vara oskulder.

Den jag skulle kunna invända är att boken är fullkomligt osannolik. De ascoola killarna är aldrig de snällaste och bästa. Fast det är ju min erfarenhet förstås och jag var inte i närheten av att vara så cool som Ebba. Det som ändå funkar och som absolut skulle funka på Hanna 14 är att Ebba känns som om hon skulle kunna varit jag. Hon är den jag skulle vilja ha varit. Så även om Hanna 14 aldrig skulle varit populär på ett seglarläger, så skulle nog Hanna 14 tror att det skulle kunna vara så, om hon bara fått chansen (och det fick jag ju aldrig eftersom jag inte seglade och bara åkte på skrivarläger som hade 99% tjejer).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.