Applåder för Sara Danius sommarprat i P1

Sara Danius

Nu har jag också hört Sara Danius ge sin version om skandalerna i Svenska Akademien i sitt sommarprat i Sommar i P1. Det var ett bra forum för att berätta sin berättelse utan att bli avbruten av buffliga män som av allt att döma har störst skuld i den här härvan. Hon utnyttjade det väl.

Linda Enligt O har sammanfattat programmet mycket bra och jag ska inte göra en lika gedigen sammanfattning. Men jag måste kommentera det viktigaste. Horace Engdahl tyckte att Sara Danius skötte det föredömligt när hon anlitade advokater för att utreda vad som hänt i november 2017. Detta har han skrivit i ett mejl till henne och det mejlet finns kvar. Efter jul hände något som Danius inte vet vad och som vi förmodligen aldrig kommer att få veta. Engdahl gjorde en helomvändning. Nu skulle advokaternas rapport makuleras och allt skulle tystas ner. Idag är Engdahl förbannad över att Danius röjt brevhemligheten, utan att verka veta vad den faktiskt innebär.

Danius lägger stor vikt vid ordet jäv och vi förstår att det är något som Katarina Frostenson borde fundera över vad det betyder. Det känns som att akademien har en lång historia av att strunta i just jäv och vänskapskorruption, ett annat ord som Danius pratar mycket om.

Danius avslutar med att prata om akademiens kris och att det kanske inte blir något nobelpris i år heller. Hon säger att hon, Peter Englund och Kjell Espmark är villiga att komma tillbaka och styra upp så att de blir beslutsmässiga och kan välja in nya ledamöter. Men något sådant verkar restakademien tyvärr inte vara intresserade av. Man undrar hur de har tänkt att lösa det.

1 ping

  1. […] kan inte tänka mig att någon blev besviken. Både Enligt O och Feministbiblioteket har sammanfattat sommarpratet mycket bra så jag kommer inte skriva så mycket om innehållet här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.