Recension: O’Leary, Beth; Sambo på försök; 2019

Sambo på försökJag kunde bara inte motstå titeln Sambo på försök. Det är ju helt klart en flirt med David Shutricks gamla hit Sambos på försök, som fortfarande finns med på mina spellistor. Beth O’Learys bok har såklart ingenting med den låten att göra, men översättarna har gjort en fyndig titel. Sambo på försök är utgiven på Printz förlag och jag lyssnade på den på Storytel, inläst av Frida Hallgren.

Tiffy jobbar som underbetald redaktör på ett förlag som ger ut gör-det-själv-böcker. Hennes expojkvän som hon bor hos, har skaffat en ny och hon behöver desperat ett nytt boende. London är dyrt och tillslut hittar hon ett erbjudande hon inte kan stå emot. En man söker någon som vill bo i hans lägenhet på nätter och helger och han bor där på dagarna. Leon är nattsjuksköterska på ett hospice och är tillsammans med en en svartsjuk tjej som tar över uthyrningen. Tiffy flyttar in utan att ha träffat Leon och sedan börjar en vänskap växa fram via post-it-lappar.

Det är såklart jättebisarrt att någon accepterar att bo ihop med någon man aldrig träffat, men jag köper det som förutsättning för en bra historia. Min största invändning i den här boken är exen, eller till en början ex och flickvän. De är onödigt elaka och beräknande. Till en början verkar Tiffys Justin vara en lite småelak person, men med tanke på hur hon reagerar när det börjar gå upp för henne hur deras förhållande varit, känns det som att han vara riktigt hemsk. Jag har lite svårt för när de obligatoriska jobbiga exen inte får vara mänskliga och komplexa, utan måste förvandlas till monster.

I övrigt tyckte jag att boken fyllde sin funktion. Det var en spännande kärleksdrama via post-it-lapparna och de träffades lagom tidigt av en slump så vi fick veta att de var attraherade av varandra. Det fanns också fina sidohistorier som en cancersjuk flicka, letande efter en man som varit stora kärleken till en annan man som ligger för döden och inte minst dramat med den oskyldiga brodern i fängelset.

Sambo på försök är en lagom fin kärlekshistoria för dig som vill ha något lättsmält. Jag tyckte om Frida Hallgrens inläsning och tyckte att boken fungerade bra som ljudbok.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Hyllan

1 kommentar

1 ping

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

    kul bok

  1. […] SAMBO PÅ FÖRSÖK Författare: Beth O’Leary Förlag: Printz publishing (2019) Översättare: Helen Ljungmark, originaltitel: The flatshare Andra som skrivit om boken: Hyllan, Enligt O, Feministbiblioteket. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.