Rule, Peter; Souvenirer; 1999

Sydafrika berättar: En stereo i SowetoJag har läst ett urval noveller ur Sydafrika berättar: En stereo i Soweto. Novellerna är uppdelade i då och nu och jag har läst från båda delarna. Jag recenserar dem av feministiskt intresse här en och en.

I Peter Rules novell Souvenirer får vi möta den ångerfyllda mannen som gjort något oerhört hemskt. Sydafrika är i krig, förmodligen mot Angola. Mannen skriver ett brev till sin flickvän som han antar aldrig kommer att vilja veta av honom efter att hon har läst. Han berättar om Terrence. De mobbar honom för att han är en “kafferälskare”. Men när de hittar en flicka övergiven av sina bröder tvekar inte Terrence att också våldta henne. Mannen som berättar historien vill inte själv tala om för sin flickvän huruvida han själv deltog, för han vet att tittat på var illa nog. Terrence klarar inte av att leva med vad han gjort.

Novellen var otroligt stark och inte ursäktande på något vis. Den visar krigets grymma sida och hur män i krig kan förvandlas till monster. Man får förmoda att huvudpersonerna är vita eftersom de är nedlåtande mot de svarta “kaffrerna”. Det är en berättelse som jag sent kommer att glömma. Var mannen som berättar mer delaktig än bara åskådare? Kommer han att kunna leva med sig själv, oavsett om han deltagit aktivt eller inte? Det finns många frågor att ställa sig och analysera. Mycket bra bra och roligt med ena manlig författare med ett feministiskt tema.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.