Recension: Westerlund, Lisa; Klarhet; 2014

KlarhetLisa Westerlund är debutant och gav i slutet på förra året ut boken Klarhet på Lava förlag. Den handlar om partnervåld och hon har skrivit boken i två versioner, en där kvinnan blir slagen och en där mannen är offret. Den senare finns bara som e-bok och heter Klarhet – ombytta roller (mer om den längre ner).

Klarhet är ett café som drivs av Leila. Där träffas hon, Astrid och så småningom Klara och blir vänner. Klara lever i en destruktiv relation med Rickard och när han slår henne bestämmer hon sig för att försöka gör något åt situationen. Leila har själv lämnat en misshandelsrelation och tillsammans med Astrid hjälper de Klara att lämna och att genomföra en hämnd på Rickard.

Lika mycket som Klarhet är en bok om partnervåld så är det en bok om vänskap och vad som kan binda människor samman. Vänskapen mellan de tre kvinnorna i boken beskrivs fint och trovärdigt. Ofta i böcker som handlar om våld i relationer blir det ofta att mannen beskrivs som genomond. Lite så är det med Rickard också, men jag tyckte ändå inte att Westerlund frossade i elakheter. Han beskrivs mer som slapp och beräknande än hyperintelligent och ond. Händelseförloppet verkar sannolikt och Westerlund beskriver både Klaras nedbrutenhet, men också hennes kampvilja på ett bra sätt. Jag tycker också om beskrivningen av Rickards bästa vän Linus och den resa han gör när det allteftersom går upp för honom vilken typ han egentligen är kompis med.

Hämnden, en resa till Mallorca med Linus där allt går fel och finansierad av pengar Rickard stulit från Klara, är underhållande och träffsäkert beskrivet. Kanske inte så sannolik, men så är det ju en roman och ingen dokumentär. Det var hämnden som gjorde att jag började sträckläsa boken.

Hur gick det då att byta namn och kön på personerna i Ombytta roller? Det är klart att de gav en tankeställare, men jag gjorde nog fel i att läsa den ursprungliga versionen först. Dels var det lite tradigt att läsa samma bok igen, så jag skummade bara lite här och där och dels så visste jag hur det hade sett ut från början. Ska man få sig en riktig tankeställare så ska man nog bara läsa Ombytta roller. En stor eloge till idén!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.