Recension: Viiding, Elo; För en stämma; 2004

För en stämmaJag har läst Elo Viiding förut och tyckt mycket om hennes dikter. Hon finns översatt till svenska. Boken heter För en stämma och dikterna har översatts och valts ut av Peeter Puide.

Dikterna handlar om maktlöshet, de forna ledarna och det nya livet. Det är inte svår poesi, men dikterna är ganska långa och för den ovane är det nog lätt att tappa tråden. Jag saknade dikten Mors dag, som tidigare publicerats i tidskriften 10-tal. Det är enligt mig hennes bästa dikt, men det fanns många andra i den här samlingen som jag också föll för. Jag gillar hennes lite ironiska stil och det är politisk diktning när den är som bäst.

Jag tycker att det känns självklart att dikterna är skrivna av en feministisk person, men hon lär har försökt ta avstånd från epitetet i hemlandet. Jag har dock utnämnt henne till hedersfeminist om inte annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.