Recension: Moscovich, Cintia; Taket och spelmannen; 2004

Brasilien berättar: Ljud av stegJag har läst Brasilien Berättar: Ljud av steg och diskuterat den sedan början av året på Facebook i en bokcirkel om novellerna. Idag kommer jag publicera recensioner på de noveller jag fann mest relevanta för Feministbiblioteket.

I Cintia Moscovichs novell Taket och spelmannen är det en judisk familj i huvudrollen. Flickan som berättar historien får möta antisemitism när en kamrat kallar henne smutsig jude. Samma kamrat vill senare i historien få klappa flickans älskade kyckling, vilket familjen sätter stopp för. Hon tar sig ändå in till kycklingen och stryper den.

Taket och spelmannen är en novell med mycket symbolik och med många referenser till judiska författare, i alla fall om jag får tro mina bokbloggarkollegor som diskuterade novellen på Facebook. Jag har inte läst Spelmannen på taket av Joseph Stein, så jag kunde inte dra några paralleller. Jag tyckte om novellen ändå och blev otroligt ledsen över flickan som dödade kycklingen. Som en annan skrev på Facebook så mår ett barn som dödar ett djur verkligen inte bra. Och barn är väl knappast antisemiter av sig själva, så vi får anta att hennes föräldrar inte hade så goda värderingar. Det var en sorglig och fin berättelse.

Boken är tyvärr slut på förlaget.

1 ping

  1. […] Cintia Moscovich – Taket och spelmannen (Brasilien)** […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.