
Idag konfererar Kulturkollo om serieboken Stinas jojk av Mats Jonsson. Ser är en grafisk roman för 9-12-åringar om samekvinnan Stina, kallad Stor-Stina, som i början på 1800-talet reste runt i Europa på så kallade freakshows. Boken är utgiven på Alfabeta. Det här är min recension och den publiceras, liksom vårt inlägg på Kulturkollo, på samernas nationaldag.
Stina slutade aldrig att växa. Hon blev bara längre och längre, ju äldre hon blev. Hon och hennes syster blev upptäckta av en lycksökare som ville tjäna pengar på att visa upp dem i Stockholm. Han lurade dem på betalningen så de var lika fattiga när de kom hem, som de var när de åkte. Stina bestämmer sig ändå för att de ska följa med en annan man som erbjuder dem pengar för samma sak, fast ute i Europa.
Det är såklart en fasansfull del av vår historia, där människor som inte såg ut som mannen på gatan visades upp för pengar. Men Mats Jonsson har gjort ett fint porträtt av Stina, som trots det hon utsätts för, tar det hela med jämnmod och ser till pengarna hon tjänar. För pengarna kan hon se till att föräldrarna inte blir utblottade och kan leva kvar i sin kåta.
Stinas jojk är en liten upprättelse till en kvinna som utsattes för det övergrepp det är att visas up mot betalning. I Mats Jonssons bok är hon en självständig kvinna, som tar makten över de pengar hon drar in. Detta stämmer även överens med uppgifter på exempelvis Wikipedia och jag antar att Mats Jonsson har gjort sin research. Utöver att skildra just Stinas liv, är det bra att freakshows uppmärksammas. Det har ju förekommit i andra delar av världen fram till våra dagar.
Det jag var lite fundersam över, och som vi pratade om på Kulturkollo, var om åldern 9-12 verkligen var passande. Det kändes som att det var för lite äldre barn och att det kanske behövs en viss förförståelse för att kunna ta till sig historien. I vilket fall är det en trevlig bok, som jag är glad att jag läste.