Recension: Höök, Marianne; Tyckt; 1967

TycktMin svärfar har precis flyttat från hus till lägenhet och när han sorterat ut böcker har han gett mig det han trott varit av intresse för mig och bloggen. Marianne Hööks samlade krönikor från 1967, Tyckt, var en bok jag med spänning satte tänderna i.

Marianne Höök var journalist på bland annat Veckojournalen och Sveriges Television och trots sitt alltid glada yttre hade hon ett mörkt inre (källa). Hon tog sitt liv 1970. Jag vet inte om hon kallade sig feminist, men av texterna i boken att döma var hon en fullfjädrad sådan.

Krönikorna berör aktuella ämnen som av naturliga skäl inte alltid är lätta att hänga med i, men vad som är lätt att se är Hööks skarpa kritik mot könsroller, rasism och andra dumheter. Den roligaste krönikan var en tidig Egalias döttrar-historia om mannen som blivit politiker och att det faktiskt är möjligt för män att vara det med en stöttande maka.

Kommer du över ett ex av Tyckt, tycker jag absolut att du ska läsa den. Det är både en historisk resa och läsning av en mycket skarp debattör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.