Recension: Goran, Hero; Vad händer sedan?; 1983

Kurdistan berättarJag kom på att jag inte läst något från Kurdistan så jag letade fram mitt olästa ex av Kurdistan berättar från Tranans förlag. Där fanns de två noveller av kvinnliga författare och den första jag läste var Vad händer sedan? av Hero Goran. Författaren är född i södra Kurdistan och hon är dotter till poeten Abdullah Goran.

En kvinna går förbi ett övergivet spädbarn. Hon vet inte vad hon ska göra, men hon täcker barnet med en sjal. Efter henne kommer en ful och puckelryggig man som också han stannar till vid barnet. Hon blir lugn och förvissad om att barnet blev omhändertaget. Men när hon ser mannen varje dag vid ungefär samma plats blir hon orolig. Varför förföljer han henne? Och vad hände med barnet? Borde hon inte stannat hos det?

Det var en trevlig novell med en klassisk tvist. Jag tyckte om stämningen som gjorde att jag kände mig närvarande. Det var lugnt och vardagligt, men samtidigt med ett djup och allvar. Det var ett fint första möte med kurdisk litteratur.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.